četvrtak, 21. jun 2018.  10:40h
Pročitano 3706 puta

Napredno, alal vera! Prokupčani postali građani?

Izglasavanjem novog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srbije, Prokuplje je uz Bor glasovima 136 odbornika u Narodnoj skupštini Republike Srbije dobilo status grada.

Tako je inicijativa koja je pokrenuta još u vreme Demokratske stranke od pre petnaestak godina, a pre nešto vise od godinu dana aktuelizovana u vreme SNS, konačno usvojena u državnom parlamentu.

Osim što smo preko noći postali građani i što se u komentararima ističu samo pozitivne stvari činjenicom da imamo status grada, veliki broj ljudi koji poznaju ovu tematiku smatra da razlika između opštine i grada nije velika, te da je to u stvari samo dodatni trošak i namet za lokalni budžet koji opet pune svi stanovnici opštine.

Svakako je vest da smo postali “građani” najviše obradovala “mašineriju SNS" koji će sada dobiti prostora za postavljenje novih funkcionera, nove poslove i fiktivna radna mesta za koja će dobiti realnu platu iz budžetske kase koju svi građani kroz poreze i razne namete pune.

Samo je pitanje i glavobolja hoće li biti dovoljan broj “demokrata i žutih lopova” koji će, ako već nisu, obući dres naprednjaka za neku od funkcija ili radno mesto.

Doduše, to će stvoriti i dodatnu obavezu lokalnom funkcioneru SNS-a, M. A. koji od dolaska ove stranke na vlast prima platu iz državne kase a trenutno je angažovan na “poslovima razgovora sa kandidatima koji žele da se uposle putem Javnih radova” i bez čije saglanosti a u dogovoru sa “višim instancama SNS”, niko ne može da dobije bilo kakav posao u ovom gradu.

Iskustva gradova koji su tokom 2016. godine dobili status grada, poput Pirota, Vršca i Kikinde nisu ohrabrujuća za građane, jer osim što umesto predsednika opštine imaju gradonačelnika, a umesto predsednike mesnih zajednica predsednike opština, ovi gradovi bar za sada nisu imali mnogo koristi već samo dodatne troškove jer su morali da menjaju statute, pravilnike i sve druge akte, te da prave nove pečate i table.

gradovi tabela

Jedna od promena će biti i to što će Prokuplje kao grad imati Komunalnu inspekciju koja u mnogim gradovima služi za udomljavanje stranačkih kadrova vladajuće Srpske napredne stranke, što bar po dosadašnjim iskustvima sigurno neće obradovati i onako siromašne Prokupčane. 

U Srbiji zvaničan status grada ima 27 mesta, jedni su tu titulu zaslužili na osnovu broja stanovnika, odnosno u njima živi više od 100.000 ljudi, dok su drugi dobili zbog teritorijalnog položaja, najčešće jer se nalaze u blizini državne granice.

Jedna od najvažnijih kriterijuma da se i zvanično nosi naziv grada je da na teritoriji opštine živi više od 100.000 stanovnika, što Prokuplje ni u kom slučaju ne ispunjava jer ovaj broj stanovnika po poslednjem popisu nema ni u čitavom Topličkom okrugu, koji pored Prokuplja čine opštine Blace, Kuršumlija i Žitorađa, a da tragedija bude veća čak ni oni koji se pitaju i odlučuju u ovom gradu, bar većina odavno ne živi u njemu pa je pitanje kako se oni bore i sa kojim argumentima da zadrže mlade, koji svakodnevno odlaze “trbuhom za kruhom” u potrazi za boljim životom.

Ni drugi argument, odnosno da se grad nalazi u blizini državne granice ne stoji, osim ako vladajuća većina zna nešto što ostali građani ne znaju pa kako smo postali grad, preko noći odluče da postanemo i pogranično mesto?

Zato je odluka da Prokuplje postane grad čisto politička i doneta bez i jednog kriterijuma osim što smo još uvek sedište okruga, iako su i Kuršumlija ali i Blace mnogo vise napredovale poslednjih godina u odnosu na Prokuplje i Žitorađe.

Inače, prema poslednjem popisu, Prokuplje ima 44. 419 stanovnika, površine je 759 kilometara kvadratna i ima 107 naseljenih mesta, među kojima je i jedno gradsko odnosno sam grad.

Bilo kako bilo, svi stanovnici Prokuplja su koliko do juče godinama živeli u zabludi da žive u gradu, pa nakon prespavane noći sigurno su se mnogi sada kao pravi građani probudili srećniji, veseliji a verovatno je svima već bolji i lepši život. Srećno! 

 

Autor:  Ljubiša Mitić
Ocenite ovaj članak:
(8 glasova)

Komentari  

+5 #21 Vlast 22-06-2018 16:38
Da li to podrazumeva da ce ovi seljaci da odu sa vlasti a mesto njih da dodju neki gradjani koji ne planiraju da beze u veci grad.
Odgovori
+8 #22 Baba mICKA 22-06-2018 16:41
DA LI CU JA DA POSTANEM AUTOMATSKI PREDSEDNICA SOKICEVOG BULEVARA,IONAKO KOLA DOLAZE PO MENE SVAKI DAN.
Odgovori
+5 #23 Lepak 22-06-2018 16:45
Ne mozes samo ti i meni je obecano,a i Lule je u igri.
Odgovori
+8 #24 Mladen Delic 23-06-2018 08:31
DA LI JE TO MOGUCE!?NE ZNAM DA LI STE SELO ILI GRAD,ALI SIGURNO ZNAM OD KAD STAVISTE NATALIJU OKICIC U VECE,DA SE SMEJE I SELO I GRAD,SAMO NASTAVITE DA SE RUGATE OVIM GRADJANIMA PARDON SELJACIMA I NECETE DUGO.
Odgovori
+7 #25 mirko 25-06-2018 10:33
Mlade ljudi, obrazovani odlaze a oni Okičićku sa dosijeom za većnicu i Mileta pevača , bivšeg supovca za budžet, stručnjaci nema šta, penzioneri, sram vas bilo gnjide snsovske, doći će i vama kraj
Odgovori

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00

Popularni popusti

Error: No articles to display

Najnoviji oglasi

  • 1
  • 2