ponedeljak, 11. jun 2018.  11:17h
Pročitano 2048 puta

Počela berba višnje, proizvođači nezadovoljni otkupnom cenom

Iako je ovogodišnji rod oblačinske višnje mnogo kvalitetniji i po oceni poljoprivrednih stručnjaka mnogo bolji u odnosu na prošlu godinu, otkupljivači su prvog dana otkupa ponudili cenu od 40,  a samo dan kasnije smanjili na 35 dinara za kilogram. To je za poljoprivrednike velika razlika i odstupanje u ceni za godinu dana, kada se višnja prodavala za 60 do 80 dinara za kilogram.

Dobar rod višnje Dobar rod višnje foto: arhiva lj.m.

Da “zlo bude veće" za ratare, berači su sa početnih 15, sa smanjenjem cene otkupa povećali cenu berbe, pa sada traže 20 dinara za kilogram.

Ovakve cene su potpuno razočarale proizvođače, koji i pored dobrog roda jedva da će pokriti troškove proizvodnje, jer u 15 dinara koje im preostanu neće moći da "zakrpe" ni ono najosnovnije te više niko i ne postavlja pitanje isplativosti i daljeg ulaganja u zasade, već samo da izvade svoje pare što je po sadašnjoj ceni nemoguća misija.

Po ovoj ceni od 35 dinara opet će neko profitirati od našeg znoja, truda i rada. Iz godine u godinu se ponavlja jedno te isto, poljoprivrednici se muče i rade a godinama ne mogu da zarade ono što otkupljivači za jednu sezonu uzmu. Prosto, niko nas ne štiti, jedni te isti ljudi imaju monopol i oni određuju cenu kako im odgovara – kaže Miroslav Todorović, ratar iz Babinog Potoka, gde po pravilu prvo započinje berba u opštini Prokuplje.

On najavljuje da će najverovatnije nakon berbe povaditi svoje zasade i orjentisati se uzgoj drugih kultura, iako je bar 5 godina trebalo da zasad obrađuje i ulaže do prve berbe.

Kaže da sa cenom od 35 dinara, gde berači uzimaju 20, kad se sve stavi na papir i podvuče crta, ratari će ove godine biti na gubitku jer je u međuvremenu sve poskupelo, od đubriva, preparata za prskanje do goriva, a cena je upola manja od prošlogodišnje.

I pored pokušaja kod nekoliko otkupljivača da daju komentar na cenu i eventualno odgovore hoće li ona biti povećana tokom berbe, niko od njih nije želeo da komentariše o tome, naglašavajući da cenu određuje tržište a ne oni.

Višnja je uz šljivu najzastupljenija kultura na teritoriji prokupačke opštine i zasađena je na površini od oko 2. 000 hektara, a otkup je počeo ovog vikenda.

 

Autor:  Lj. M.
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00

Popularni popusti

Error: No articles to display