četvrtak, 26. april 2018.  17:02h
Pročitano 3787 puta

Protestna šetnja ulicama Prokuplja, vraćanje u devedesete

Iako je ranije zakazano suđenje jednom od otpuštenih radnika i predsedsedniku sindikata Turističko sportske organizacije Vanji Stojanoviću odloženo samo dan ranije nakon što je prijavljen skup podrške, to nije sprečilo nekoliko destina građana ali i predstavnika raznih udruženja širom Srbije da održe protestnu šetnju ulicama Prokuplja u znak solidarnosti.

Protestna šetnja ulicama Prokuplja Protestna šetnja ulicama Prokuplja ljubiša mitić

Okupljanje štrajkača počelo je ipred zgrade suda u vreme zakazanog a zatim i odloženog ročišta, protestna šetnja se nastavila ulicama Prokuplja do zgrade opštine, centra grada, a miran skup je završen ispred zgrade filijale Nacionalne službe za zapošljavanje, gde je smeštena i Republička inspekcija rada po čijem zapisniku su Stojanović kao predsednik i tri članice Štrajkačkog odbora dobile otkaz od strane poslodavca u TSO.

Nakon toga inspekcija nadležnog ministarstva vraća sve radnike na posao do okončanja spora, a samim tim i poništava rešenje prokupačke Inspekcije rada na osnovu koga su isterani.setnja 33

Stojanović sumnja da otkazivanje ročišta nakon što je najavljen miting podrške, više nego očigledno pokazuje da na odluke suda ima uticaja neko sa strane, odnosno konkretno lokalni političari koji pokušavaju da privatizuju i podrede čitav sistem u službi samo jedne, Srpske napredne stranke stranke.

Svi ovde znamo o čemu je reč, od zapisnika inspektora na osnovu koga smo dobili otkaz iako je isti pravljen u kancelariji direktora TSO, do pokušaja zastrašivanja i gušenja svake vrste pobune i sindikalne borbe za prava radnika. Ovo je samo početak borbe protiv bahatih poslodavca koji navodnu racionalizaciju u javnim ustanovama i preduzećima u gradu sprovode tako što isteruju najsiromašnije, u našem slučaju čistačice, a u isto vreme primaju stranačke SNS vojnike na određeno koji i ne dolaze na posao – rekao je obraćajući se okupljenima Stojanović. 

On je naglasio da je ovo samo početak borbe koja je već viđena devedesetih godina jer su ljudi ponovo nezadovoljni obesparvljeni, poniženi i gladni, a sem lažnih obećanja, lokalna vlast ništa nije uradila da poboljša kvalitet života građana.

setnja 44

Zadnjih godina korist od ove vlasti imaju samo stranački funkcioneri i oni koji zarad javnih radova trpe torturu pojedinaca. Tu pre svega mislim na narodnog poslanika SNS Darka Laketića koji i ne živi u Prokuplju već upravlja iz Beograda i direktora Apoteke Prokuplje i funkcionera lokalnog SNS Zlatana Miljkovića koji živi u Nišu. Oni preko svojih poslušnika u lokalnoj samoupravi, odlučuju o svemu i od njih sve potiče – tvrdi Stojanović.

Prolazeći ulicama Prokuplja uz dobošare i sa pištaljkama, učesnike protesta su pozdravljali mogi sugrađani i davali im verbalnu podršku.setnja 22

Organizatori kažu da će nastaviti aktivnosti protiv diktature i sile nad radnicima i da će u narednom periodu organizovati novi protest sa šetnjom, sve dok kako kažu ne nateraju institucije da sprovode zakon a ne volju pojedinaca.

Veliki broj uniformisanih policajaca kao i policajaca u civilu je obezbeđivao skup u Prokuplju, ali su imali korektan odnos i nije bilo nikakvih incidenata tokom setnje i protesta.

                                                                  

 

Autor:  Ljubiša Mitić
Ocenite ovaj članak:
(19 glasova)

Komentari  

-9 #21 tanja 27-04-2018 13:52
Nisam mogla da podrzim skup, jeste da sam drugi sindikat ali solidarna sam sa otpustenim radnicama sad ja vozim metlu ---- u Nisku banju
Odgovori
-5 #22 mislisa 27-04-2018 13:54
dobro kaze Zanka, drzi neprijatelja pored sebe, cak i ona sa cetiri razreda pametnija od direktora i pravnika na odredjeno i njegove devojke
Odgovori

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00

Popularni popusti

Error: No articles to display