utorak, 24. april 2018.  14:48h
Pročitano 3471 puta

Podrška čistačicama koje su nakon otkaza tužile Turističko sportsku organizaciju

Kako bi iskazali solidarnost i podržali borbu 2 čistačice koje su se nakon otkaza “drznule” da tuže sada već bivšu firmu,Turističko sportsku organizaciju u kojoj je racionalizacija sprovedena tako što je otpušteno 8 čistačica sa najmanjim primanjima, članovi nevladinih organizacija i Udruženja širom Srbije okupilo se danas ispred zgrade Osnovnog suda u Prokuplju u vreme održavanja ročišta.

Protest ispred zgrade suda Protest ispred zgrade suda ljubiša mitić

Okupljeni na protest tvrde da je ovo samo uvertira mnogo masovnijeg okupljanja koje je zakazano za četvrtak 26. aprila u 10:30 časova ispred zgrade suda, za kada je planiran i protestna šetnja ulicama Prokuplja i pozivaju građane da se u što većem broju okupe i podrže njihove aktivnosti.parole

Protest solidarnosti sa radnicama Ružicom Nedeljković i Vericom Stojanović propratilo je i dvadesetak građana i radnika koji tvrde da u predhodnom period trpe neviđenu torturu od strane pojedinih lokalnih funkcionera Srpske napredne stranke, a koji bukvalno odlučuju o svakom radnom mestu i svakom radniku koji se upošljava u Prokuplju već punih pet godina.

U vreme kada se sprovodi lažna racionalizacija u TSO tako što se isteruju žene sa najmanjim primanjima, upošljavaju se na određeno i po partijskoj liniji SNS aktivisti ne samo u toj, već u svim javnim preduzećima i ustanovama u gradu. Radnici u Prokuplju su obesparvljeni jer bukvalno o njihovoj sudbini udlučuje nekoliko ljudi iz Srpske napredne stranke, koji i ne žive u ovom gradu – rekao je Vanja Stojanović, jedan od organizatora protesta.

Inače, primena mera štednje i racionalizacije u Turističko-sportskoj organizaciji u Prokuplju svela se na ukidanje celokupne službe higijene, a otkaze je dobio čak i veći broj radnika i radnica od broja predviđenog racionalizacijom.

parole 1

Nakon ovih otpuštanja, članovi Nezavisnog sindikata TSO i otpuštene  radnice su organizovali štrajk, što je bio povod za nove otkaze, ovoga puta i članovima Štrajkačkog odbora sindikata.

Odlukom Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, oni su vraćeni na posao a samim tim je i poništeno rešenje koje je donela Inspekcija rada u Prokuplju.

Radnici tvrde da je njihov otkaz bio politička volja lokalnih funkcionera i odraz demonstracije moći i zastrašivanja vladajućeg režima u Prokuplju, zbog čega su podnete i mnoge krivične prijave čiji se epilog očekuje u narednom period.

protest 1

Proteste pod nazivom “Solidarnost je naša snaga”, podržali su između ostalih i Alternativni centar za devojke Kruševac, Autonomni ženski centar Beograd,  Ženski prostor Niš, Labris organizacija za lezbejska ljudska prava Beograd, Žene u crnom Beograd, Levi samit Srbije, Mreža žena Rasinskog okruga, NENA-grupa za mir i prava žena Leskovac, Rekonstrukcija Ženski fond Beograd, SOS Vlasotince, Udruženje žena Peščanik Kruševac i dr. 

I Britanka na protestu

Veliko oduševljenje okupljenih izazvalo je pojavljivanje britanke Keits Svitman koja ima srpske korene i trenutno je u Prokuplju. Nakon što je čula za probleme žena i zašto se građani okupljaju, bez razmišljanja je izrazila želju da podrži protest.

Ovo je nešto sasvim novo za mene i zadivljena sam energijom kojom žene u Srbiji zrače i žele da istraju u svojoj borbi. Solidarna sam sa svim aktivnotima i čak razmišljam da pozovem i ostale prijatelje iz Engleske da u narednom periodu posete Srbiju pa i podrže protest - rekla je Svitman.engleskinja desno

Autor:  Ljubiša Mitić
Ocenite ovaj članak:
(15 glasova)
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00

Popularni popusti

Error: No articles to display