sreda, 11. april 2018.  15:06h
Pročitano 2873 puta

"Otpisani" vraćeni, borba za prava radnika se nastavlja

Nakon što su sredinom marta ove godine odlukom Inspekcije rada Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, tri od četiri radnika Turističko sportske organizacije u Prokuplju vraćena na posao, na svoje radno mesto je vraćena i četvrta radnica koja je tada po istom osnovu isterana sa posla.

U inspekciji nadležnog Ministarstva tvrde da je jedini razlog zašto ona nije vraćena kada i ostala tri radnika tehničke prirode, te da se njeno rešenje negde “zagubilo” i da je bilo samo pitanje vremena kada će stići.

Ovim je i definitivno ispravljena nepravda i šteta koja je naneta isteranim radnicama TSO, kao i predsedniku sindikata Vanji Stojanoviću koji su kako je utvrdila inspekcija isterani na osnovu nezakonitog rešenja lokalne Inspekcije rada, a po kome je postupio director TSO Bratisalv Lukić.

Stojanović je sa još tri radnice isteran sa posla krajem novembra prošle godine zbog navodnog organizovanja nezakonitog štrajka zbog čega je pred prokupačkim sudom pokrenut radni spor.

On naglašava da je njihov primer pokazuje svu bahatost poslodavca i lokalnih moćnika, a trebao je da pokaže i preventivno deluje na ostale radnike koji bi se eventualno drznuli da dignu svoj glas protiv nadređenih koji ne retko sprovode svoje zakone koje ne priznaje zakon Srbije.

Podseća i na ranije tvrdnje da je u pitanju mešanje politike i ukazuje na činjenicu da su pojedini lokalni političari bez ikakvog osnova dali sebi za pravo da odlučuju o sudbini ljudi nad kojima nemaju ama baš nikakve ingerencije.

Naša borba ovom malom pobedom neće stati. Mi nastavljamo da ukazujemo na nepravilnosti I uvek ćemo biti na strain radnika, koji su poniženi i osiromašeni od strane nakaradne politike I političara koji vode grad – rekao je Stojanović.

Inače, iako je rešenje Ministartva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja po kome se otpušteni radnici vraćaju na posao do okončanja sudskog spora konačno i protiv njega žalba nije dopuštena, direktor Turističko sportske organizacije u Prokuplju Bratislav Lukić podneo je Zahtev za ponavljanje postupka kao vanredan pravni lek.

U nadležnom ministarstvu saznajemo da šanse da se odluči suprotno donetom rešenju gotovo minimalne te da će radnici ipak konačnu odluku suda po sudskom sporu koji se vodi čekati na svojim radnim mestima.

Tužbu TSO zbog otkaza podnele su i dve čistačice, koje su tokom takozvane “racionalizacije” dobile otkaz.

Iako je racionalizacija kako se tada pričalo sprovedena "radi uštede u budžetu", 8 isteranih čistačica sa minimalcem koji su primale ne koštaju ni manji deo upošljenih radnika na određeno koji su i danas u TSO, a koji su zaposleni po spisku koji se pravi u Srpskoj naprednoj stranci bez čije saglasnosti teško da ko može do posla u Prokuplju.

Javna je tajna da time ova stranka u dužem vremenskom periodu krši zakon, a u mnogome joj pomažu nadležne službe koje bi trebalo to da sankcionišu i koje ne rade svoj posao, “žmureći” nad tom činjenicom.

Autor:  Ljubiša Mitić
Ocenite ovaj članak:
(24 glasova)

Komentari  

-11 #11 Prle 12-04-2018 19:22
U zemlji Srbiji uvek neki povratak Otpisanih,i sad oni otpisuju one koji su ih otpisali,sta da se radi nije kome je namenjeno vec kome je sudjeno..
Odgovori

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00

Popularni popusti

Error: No articles to display