petak, 16. mart 2018.  16:29h
Pročitano 5137 puta

Šok: Inspekcija Ministarstva rada vraća radnike Turističko sportske organizacije na posao

Odlukom Inspekcije rada Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, dvoje od četiri radnika Turističko sportske organizacije u Prokuplju koja su krajem novembra prošle godine dobila otkaz zbog navodnog organizovanja nezakonitog štrajka, vraćena su na posao do okončanja radnog spora koji je pokrenut pred prokupačkim sudom.

Vanja Stojanović sa resenjem inspekcije rada Vanja Stojanović sa resenjem inspekcije rada ljubiša mitić

Očekuje se da i ostale dve zaposlene žene koje su po istom osnovu otpuštene, tokom dana ili početkom naredne nedelje dobiju identičnu odluku inspekcijskih službi.

Vanja Stojanović koji je kao predsednik Nezavisnog sindikata TSO organizovao štrajk upozorenja zbog ranijeg otpuštanja čistačica tokom racionalizacije radnih mesta, tvrdi da rešenje koje je primio vraća veru u državne institucije Srbije.

resenje ministarstva ya rad

On podseća na ranije tvrdnje da je u pitanju pokušaj da se uguši svaki vid sindikalne borbe i drugačijeg mišljenja, a njihovi otkazi posluže kao primer da se ostali radnici ne bune i da bez pogovora prihvataju odluke poslodavca i lokalnih moćnika koje su kako kaže ne retko i protivzakonite ali i političke.

Od početka sam tvrdio da se na našem primeru žele zastrašiti ostali radnici i da je odluka poslodavca da nas istera sa posla protiv zakonita. Zato sam podneo krivičnu prijavu protiv inspektora ali i Zlatana Miljkovića potpredsednik lokalnog SNS i direktora Apoteke Prokuplje koji je petnaestak dana nakon otkaza tajno pregovarao sa nama i obećavao da će nas vratiti na posao – istakao je Stojanović.

On se sa radnom knjižicom javio na posao i očekuje da koliko danas dobije rešenje o povratku na svoje radno mesto.ssindikalci

U TSO se do pisanja ovog izveštaja niko od nadležnih nije javljao na telefonske pozive, pa je još uvek nejasno kakva će biti njihova odluka i hoće li postupiti po rešenju inspekcije rada u nadležnom Ministarstvu.

Zakon lokalnih moćnika

Da se radi o političkom progonu sindikalaca i zaposlenih koji su se drznuli da dignu glas protiv otpuštanja čistačica iz službe higijene TSO, pokazao je i primer mešanja funkcionera prokupačkih naprednjaka Zlatana Miljkovića, koji je nakon otkaza mesec dana tajno pregovarao sa otpuštenim radnicima obećavajući im da će ih vratiti na posao a da za uzvrat oni „ne talasaju i šire u javnost“.

Za razliku od pre nešto više od mesec dana kada je rekao da je sa radnicima „razgovarao kao diplomirani pravnik“, Miljković tokom dana nije odgovorio na sms poruku u kojoj smo želeli njegov stav i komentar nakon novih dešavanja i povratka radnika po nalogu inspektora.

sms2

Zbog sumnje da je počinio krivično delo prevare, lažno predstavljanje i obmanjivanje radnika, Vanja Stojanović je podneo Osnovnom javnom tužilaštvu prijavu protiv Miljkovića.

Stojanović podseća da je Miljković sa njim pregovarao u jednoj kafani u Nišu, a zatim se sa radnicama sastajao i u prostorijama gradske Apoteke gde im je obećavao vansudsko poravnanje i povratak na posao.

Autor:  Ljubiša Mitić
Ocenite ovaj članak:
(49 glasova)

Komentari  

-20 #31 KO TO TAMO PEVA 17-03-2018 00:37
Šteta što Mečka ne dolazi na posao, imao bi ko da i zaigra danas :lol: ....mada ima tu simbolike ... :-*
Odgovori
-23 #32 opstinar 17-03-2018 21:19
vise puta smo od predsednika opstine culi da ce svako ko je uradio pogresno snositi posledice. hoce li inspektor Lakicevic, zbog krivotvorenja? hoce li Bratislav Lukic zbog bahatosti i neznanja? hala je postala jedna velika deponija smeca. idite kolege obidjite to zdanje i vidite na sta lici. budale
Odgovori
-25 #33 BOT 17-03-2018 21:25
Dok je narod tvrdio da treba izvrsiti inspekcijski nadzor, ali u inspekciji rada, botovi su se pozivali na zakon. Sta sada? Ne vazi isti zakon u drzavi i nasoj mahali? Prokuplje je bas napredno. Korak ispred drzave.
Odgovori
-25 #34 dip. pravnik 17-03-2018 21:27
Znao sam. Lepo sam ja hteo da vratim te zene. Niste mi dali. Eto, sada vam se i Vanja vratio. Uzivajte. Bale to sto si skuvao sam kusaj.
Odgovori
-25 #35 STETA 17-03-2018 22:16
Da li ce i dalje greske direktora i pravnika u Hali da se placaju i pokrivaju iz opstinskog budjeta.Kad bi se uvelo da odgovorni placaju iz svog djepa,ne bi se dogadjale ovakve budalastine i gluposti.Trebalo bi da reaguje i predsednik opstine jer on je glavni raspolagac budjeta,ako se on opste nesto pita,jer svi znamo gde se donose odluke.
Odgovori
-26 #36 Matematicar 17-03-2018 22:30
Ako trenutno u TSOu rade 64 radnika na neodredjeno i vrate se 4 sindikalca to je 68.Sigurno se vracaju i dve cistacice preko suda to je ravno 70.Toliko su i trazili sindikalci kao sto je i bila odluka skupstine,i ispade da je sva ova bura bila bespotrebna jer ce biti opet kako je odlucila skupstina,ali za sve ovo mora neko da ODGOVARA,a nije tesko pogoditi KO je TO.
Odgovori
-27 #37 ODREDjENo 17-03-2018 22:41
Da li to automatski znaci ukoliko direktor podnese ostavku zbog gluposti koje je radio onaj Pravnik na Odredjeno koji glumi nekog sefa ide kuci ili dobija na neodredjeno jer je duze od 5 dana nepravilno zaposljen pa dokazuje to na sudu,verovatno ce inspektor LAKI ZOKI koji dolazi po tom slucaju da POSTENO odluci.
Odgovori
-27 #38 ANA 17-03-2018 22:49
Lepo im Vanja predlagao samo mi zene da se vratimo,sad dobise i njega pride,bolje da su prihvatili njegov predlog,posle ovakvog raspleta ne bih volela da sam na njihovo mesto.
Odgovori
-24 #39 DS 17-03-2018 23:07
BOTOVI kudeste.Upropasti vas prljavi inspektor Laki.
Odgovori
-22 #40 BINGO 17-03-2018 23:30
Tako vam je to u zivotu cas si gore cas dole,kazu sve se vraca sve se placa,od velikih gubitnika preko noci postajes veliki dobitnik.Jako mi je milo za ove zene koje su se borile za svoje kolegenice,a mnoge njihove kolege za njih nisu ni prstom mrdnule.I sada su ove do juce isterane zasticene kao beli medvedi,jer ih nece doticati nova racionalizacija koja se sprema od juna meseca,jer su u sudskom postupku koji ce najmanje da traje 2god.Puno pozdrava i sve vas pozdravljam predsednik NSRTSO.Vidimo se u ponedeljak u 7i30.CAO nema vise.
Odgovori

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00

Popularni popusti

Error: No articles to display