ponedeljak, 12. mart 2018.  16:18h
Pročitano 5952 puta

Osnovci "Tatkove" škole se opijali na času

Desetak učenika odeljenja šestog razreda Osnovne škole „Nikodije Stojanović Tatko“ u Prokuplju konzumiralo je alkohol tokom nastave u učionici, nakon čega su pozvani roditelji koji su decu u pripitom stanju odveli kući.

Osnovna škola Nikodije Stojanović Tatko u Prokuplju Osnovna škola Nikodije Stojanović Tatko u Prokuplju ljubiša mitić

O ovom slučaju niko zvanično ne želi da se oglasi i komentariše, iako su svi od Prosvetne inspekcije u Nišu do Ministarstva prosvete potvrdili da su upoznati sa slučajem i da je u toku postupak koji će utvrditi sve detalje i okolnosti.

Obaveštena je i lokalna samouprava a većnica za prosvetu Maja Ranđelović po običaju kaže da će sve biti sprovedeno po zakonu.

Slučaj je prijavljen inspekciji, koja po prijavi postupa u skladu sa svojim nadleznostima. Sve zakonske procedure moraju biti ispostovane, kao sto nalaze Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja - rekla je Ranđelovićeva.

Ipak niko nije želeo da potvrdi pa ostaje nejasno kada je čitav slučaj pokrenut i kada su inspekcijske službe upoznate sa njim, jer kako saznajemo sve je alarmirano tek nakon anonimne prijave koju je najverovatnije poslao neko od roditelja.

tatkova skola u prokuplju

Učenici su uneli flašu vina na času, a nakon što je razredni starešina osetila alkohol u učionici đaci su priznali da su pili.

Nakon toga su pozvani roditelji pripite dece, koji su ih odveli kući.

Očigledno je da je čitav slučaj hteo da se zataška i ostane unutar kolektiva kako ne bi dospeo u javnosti. Stav kolektiva je da se ne talasa o tome jer to urušava ugled škole, a verovatno ima i propusta tokom zakonske procedure o postupanju, odnosno nepostupanju nadležnih u ovoj ustanovi – kaže izvor upućen u detalje ovog nemilog događaja.

Inače, v.d. direktora „Tatkove“ škole Jasmina Pršić tokom dana nije se javljala na telefonske pozive niti je odgovarala na sms poruke, pa ostaje nepoznanica šta je u zvaničnoj formi preduzela škola kako bi sankcionisala ovakav postupak učenika, da li su obaveštene nadležne službe i kada, kao i da li je ispoštovana kompletna zakonska procedura kako bi se ovakav postupak maloletnika sankcionisao.

Kako saznajemo, ovo nije prvi put da se maloletnici u prokupačkim školama opijaju i unose alkohol u školskim zgradama ali se sve uglavnom zataškava i rešava unutar kolektiva kako bi se navodno zaštitili i učenici, ali i odgovorni u tim ustanovama čime se svima čini „medveđa usluga“.

Autor:  Ljubiša Mitić
Ocenite ovaj članak:
(8 glasova)
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00