nedelja, 4. mart 2018.  10:29h
Pročitano 2083 puta

Odroni, klizišta i poplave u Prokuplju

Nakon što se polovina jedne porodične kuće u Kosovskoj ulici nedaleko od centra Prokuplja potpuno obrušila i zajedno sa potpornim zidom završila na kolovozu, prava je sreća da niko nije nastradao jer je jedan automobil potpuno zatrpan i uništen dok je drugi parkirani auto koji se zadesio u trenutku nezgode oštećen.

Osim toga veća tragedija je izbegnuta jer se u kući nalazila starija žena, koja se srećom zadesila u drugom delu kuće, koji je još uvek ostao na svojim temeljima, ali svakog časa preti da se uruši.

Ulica je zatvorena za saobraćaj a stanari okolnih kuća kažu da je sve delovalo strašno i da su u prvom trenutku pomislili da je zemljotres.

Kao da se čitavo tlo pomerilo, čuo se jak prasak. Popustio je kameni potporni zid ka ulici, gde su bila parkirana dva automobila u kojima na sreću niko nije bio. Jedan je potpuno uništen i još uvek je pod zemljom – kaže jedan od komšija objekta koji se obrušio.

Napominje i da je nakon toga čuo zapomaganje iz dela kuće koji je ostao a u kome je živela starija žena koja je nakon toga zbrinuta.obrusna kuca

Odron se najverovatnije pojavio usled naglog otapanja snega a s obzirom da se radi o kliznom i strmom terenu gde je poslednjih godina  sagrađeno nekoliko većih stambenih i poslovnih objekata, pa je verovatno i to uticalo da popusti zid star pedesetak i više godina.ulica

Ovo nije jedini problem na teritoriji prokupačke opštine, jer je usled naglog otapanja snega došlo do izlivanja pojedinih pritoka reke Toplice poput Trnavačke reke u selu Donja Trnava, gde je došlo do plavljenja poljoprivrednog zemljišta, međutim za sada nije bilo veće štete na stambenim objektima.

Toplica je prema najnovijim informacijama u poslednjih 24 časa porasla za više od 85 santimetara i sada je na mernom mestu Pepeljevac na koti 243, što je za 20 santimetara više od granice redovne odbrane a za 70-etak manje od granice vanredne odbrane od poplava.toplica u delu romskog naselja arhiva

U koliko se trend rasta nastavi, nije isključeno da dođe do većih izlivanja u narednom period, a  kao i predhodnih godina ugroženo je divlje romsko naselje Mala Guba kod nekadašnje fabrike “Staklara” i Liparska ulica u naselju Garić u Prokuplju. 

Za sada se Toplica izlila i poplavila poljoprivredne oranice kod vojne baze na izlazu iz Prokuplja ka Kuršumliji, ali i kod Gradskog bazena u Prokuplju.

Autor:  Ljubiša Mitić
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Komentari  

+7 #1 SNS 04-03-2018 11:03
Mozemo mi jos Brze Jace Bolje napreDNO.
Odgovori
+11 #2 Svetac 04-03-2018 11:06
Dace bog da je sa danasnjim danom pocetak kraja lazova, uvlakaca i preletaca. Bilo je losih, ali ovi su najgori.
Odgovori
+9 #3 revizor 04-03-2018 14:30
Zgrada pored kuće je pravljena kako je pravljena, i zato se ovo desilo.Sad je i brdo sa kockom problem, ali se svi prave blesavi.Mogući problem je i ono brdo, gde je planirana pumpa na izlaziu iz Prokuplja pre Kuršumliji.Ko je davao dozvole za to i kako se radi, svi znamo, ali se ćuti.Neko živi u Beogradu, neko u Nišu, pa ih baš briga.Dokle bre više, samo se pitam.Evo sad izbacuju slike po facebook-u gde postavljaju pesak i brane od poplava.Ne brani se tako od poplava, napredni diletanti!Treba da se radi i gradi kvalitetno i u skladu sa propisima, pa neće biti problema.Ali ko vama da objasni, pitanje je da li znate i sva slova...Ogorčen sam na šta je spao ovaj grad
Odgovori
+8 #4 Prokupcanin 04-03-2018 14:50
Iz Beograda i Nisa izgleda da ne vide probleme u Prokuplju. Nismo za bolje, nek vas vode lazni prosvetitelji i umisljeni pravnici koji jedino znaju da verno sluze.
Odgovori
+6 #5 LACI 04-03-2018 15:37
ROME U SOKOLANU,DOVEDITE I SABANA PA NEKA PRAVI NOVE SAMPINE U BOKSU.
Odgovori
+6 #6 Insp.VoDNOprivrede 04-03-2018 15:48
ALA STE OCISTILI KORITO ZA 36mil. SVAKA VAM CAST. GARANTOVANO JE DA U NAREDNIH 20 god. NEMA POPLAVA.MNOGO BRE LAZETE A KO LAZE TAJ I KRADE.
Odgovori

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00

Popularni popusti

Error: No articles to display