petak, 2. mart 2018.  16:22h
Pročitano 6120 puta

Protest protiv jednoumlja i podrška ženama koje su isterane sa posla

Pripremno ročište Emini Rnjak, prvoj od tri otpuštene radnice Turističko sportske organizacije koja je nakon tužbe dobila poziv za sud, bilo je povod da se ispred zgrade suda okupi stotinak Prokupčana, predstavnika raznih Udruženja, nevladinih organizacija i ženskih mreža širom Srbije.

Protest ispred zgrade prokupačkog suda Protest ispred zgrade prokupačkog suda ljubiša mitić

Oni su "naoružani"  parolama i transparentima apelovali na državne organe da poštuju zakon i ne sprovode politiku koja se u ime Srpske napredne stranke kreira u „privatizovanoj“ zgradi "Apoteke Prokuplje" kao i pojedinaca koji bolesno žele da upravljaju životima svih građana Prokuplja i odlučuju o njihovoj sudbini.

Na ovaj način, tvrde okupljeni, žele da skrenu pažnju javnosti na slučaj koji je kako ističu potpuno ispolitizovan i služi za zastrašivanje svih slobodoumnih građana i radnika koji se ne slažu sa politikom lokalnog SNS i jednoumlja koje se već nekoliko godina sprovodi u Prokuplju.

Okupljanje nema veze sa politikom, ali želimo da podržimo žene i stavimo do znanja pravosudnim organima da samo treba da poštuju i sprovode zakon a ne volju pojedinaca. Ne želimo da vršimo pritisak ni na koga, ipak stavljamo do znanja da nikakav uticaj van pravosudnih institucija i poštovanja zakona, neće proći u ovom slučaju – tvrdi jedan od organizatora koji je i sam kao predsednik sindikata dobio otkaz, Vanja Stojanović.

Članovi Štrajkačkog odbora Nezavisnog sindikata TSO isterani su sa posla krajem novembra 2017. godine jer su pružili podršku koleginicama iz službe higijene, a koje su ranije dobile otkaz zbog navodne racionalizacije.

Otkaz je usledio nakon zapisnika inspektora rada, sačinjen u kancelariji direktora TSO.pk

Radnici koji su dobili otkaz smatraju da se radi o lažnom zapisniku i on je danas deljen prisutnima, a u kome inspektor nije proverio navode direktora već su kasnije na osnovu tog zapisnika podeljeni otkazi.

Ovde se više nego očigledno vidi da je prekršen zakon i to baš od onih koji su zaduženi da ga sprovode. Zato smo pre nekoliko dana podneli i krivičnu prijavu protiv inspektora rada – tvrdi Stojanović.

Inače, članovi Štrajkačkog odbora Nezavisnog sindikata TSO isterani su sa posla krajem novembra 2017. godine jer su pružili podršku koleginicama iz službe higijene, koje su ranije dobile otkaz zbog navodne racionalizacije.protest 2

Emina Rnjak, se sticajem okolnosti prva  pojavila pred sudom i kaže da se radi o pripremnom ročištu gde su predloženi svedoci i zakazano novo ročište sredinom maja.

Mi smatramo da smo koletelarna šteta jer smo se drznule da dignemo glas protiv po nama nerazumne racionalizacije gde je ukinuta služba higijene i svih 8 čistačica su dobile otkaz. Poslodavac je umesto da razmisli i preispita svoju odluku, uručio i nama otkaze – podseća Rnjak.

Okupljeni su naglasili da je ovo samo početak protesta i najavljuju dalja okupljanja u vreme sudskih postupaka i ostalih žena, koje su dobile otkaz a nakon toga i tužile TSO.

Zlatan Miljković dva meseca lagao radnike da će ih vratiti na posao

Funkcioner Srpske napredne stranke i direktor prokupačke Apoteke Zlatan Miljković, dva meseca je obmanjivao četiri radnika Turističko sportske organizacije u Prokuplju, tako što je sve vreme tajno pregovarao sa njima i obećavao im povratak na posao do 15. januara, ali da oni ništa ne „talasaju i ne šire u javnost“.

Nakon što su svo rokovi koje je lažno obećavao istekli, a radnici shvatili da ih je on u stvari sve vreme obmanjivao, protiv Miljkovića je Osnovnom javnom tužilaštvu u Prokuplju podneta tužba zbog sumnje da je počinio krivično delo prevare, lažno predstavljanje i obmanjivanje radnika.

Zlatan Miljković je potvrdio da se sastajao sa radnicima i razgovarao kao diplomirani pravnik.

Razgovor je obavljen u dogovoru sa predsednikom sindikata Vanjom Stojanović, a ideja je bila da proanaliziram razloge za otkazivanje ugovora. Dogovor je da sve učinimo sa obe strane da se situacija oko njih reši – prokomentarisao je tada između ostalog Miljković u sms poruci.

Autor:  Ljubiša Mitić
Ocenite ovaj članak:
(40 glasova)

Komentari  

-20 #51 bivsi clan DS 08-03-2018 19:19
Citat Sveti Darko:
Ne brini Zlajo salem ti NELSONA,FICU,VLADU BATAK,NIDzU,LEPIJA,BLAGOTICA,KOSTICA,PESICA,MASLAKA,PESNIKA DA NAPRAVE KORDON I DA TE STITE TAJ SLJAM NECE PROCI.

Svi su ovi nabrojani a ima ih i ohoho cisti kao suza ali preletacevici koji bi i nedaj Boze da dodju i Bugari ili Turci opet bili uz njih i davali im podrsku
Odgovori

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00

Popularni popusti

Error: No articles to display