sreda, 21. februar 2018.  15:34h
Pročitano 6972 puta

Ko poštuje uredbu a ko zakon u vezi dnevnica za službena putovanja?

Odluka Upravnog odbora Turističko sportske organizacije u Prokuplju da ukine raniju odluku iz 2015. godine u kojoj su dnevnice za službena putovanja 150 dinara i donese novu po kojoj se dnevnice za putovanja isplaćuju do 2.300 dinara, odnosno visine najviše neoporezovanog dela u skladu sa Zakonom o porezu na dohodak građana, izazvala je oprečna mišljenja u lokalnoj samoupravi prokupčke opštine i podstakla dilemu, za koga je merodavna uredba Vlade Srbije a ko krši ili poštuje zakon.

Sportska hala u Prokuplju, sedište TSO Sportska hala u Prokuplju, sedište TSO foto: arhiva lj.m.

Tako lokalni funkcioneri i službenici opštine Prokuplje poštujući uredbu primaju 150 dinara, dok nadležni u ostalim javnim ustanovama i preduzećima koja se takođe većim delom finansiraju ili sufinansiraju novcem građana, svoja putovanja naplaćuju do visine neoporezovanog dela, što je oko 2.300 dinara.

pravilnik odluka

I dok predsednik opštine Aleksandar Simonović tvrdi da odgovorni moraju poštovati zakon i preporuke, direktor TSO Bratislav Lukić kaže da je ovom odlukom u stvari prestalo dosadašnje kršenje zakona.

Tadašnji direkor TSO iako nije imao obavezu, ispoštovao je preporuku lokalne samouprave i primenio odluku Vlade Srbije gde su dnevnice smanjene na 150 dinara. S obzirom da je to iznos koji ne može pokriti ni najosnovnije troškove, odlučili smo da ukinemo tu odluku i donesemo da se dnevnice povećaju, a najviše do maksimalnog neoporezovanog iznosa. Nema tu nišeg nelogičnog jer Uredba iz 2015. godine važi samo za državne nameštenike i funkcionere, a naša ustanova se vodi kao javna služba. U ostalom, ni druga javna preduzeća i ustanove od početka nisu poštovali preporuke lokalne samouprave, pa nisu ni smanjivali dnevnice – kaže Bratislav Lukić.

On pojašnjava da je odluka usklađena sa zakonom i prestavlja realnu nadoknadu za ljude koji službeno putuju po raznim osnovama.bratislav lukic direktor tso

Sa druge strane, predsednik Simonović tvrdi da je uredba Vlade Srbije na snazi i da je svi moraju poštovati.

I dalje je na snazi uredba Vlade Republike Srbije po kojoj je visina dnevnice 150 dinara i to se odnosi na funkcionere i zaposlene u Lokalnoj samoupravi. Nisam upoznat sa odlukom Upravnog odbora TSO za koju me pitate, niti su oni dužni da me kao predsednika opštine informišu o tome – rekao je predsednik Simonović.

Naglašava i da su sva odgovorna lica u sistemu lokalne samouprave dužna da rade u skladu sa zakonom i pozitivnim propisima te da će u suprotnom snositi posledice ako prekrše zakon.

predsednik opstine prokuplje aleksandar simonovic

Međutim, nije želeo da komentariše da li je odlukom Upravnog odbora TSO prekršen zakon i da li će neko snositi posledice zbog toga.

Odluka donete dva dana pre odlaska na Sajam turizma u Beogradu

Inače, odluka Upravnog odbora TSO je doneta samo dva dana pre današnjeg odlaska na 40. Međunarodni sajam turizma u Beogradu, na kome će Turističko sportska organizacija u Prokuplju imati svoj štand na kome će predstaviti turističke potencijale ovog kraja.

Autor:  Ljubiša Mitić
Ocenite ovaj članak:
(23 glasova)

Komentari  

-3 #61 Facir 22-02-2018 08:30
Ma, ja sam upao umesto Cace, u zadni momenat.
Odgovori
-3 #62 direktor 22-02-2018 08:32
Morao sam Cacu da kaznim zbog pisanja laznih karneta kuvaru Bojanu. Mada, znam da bi se bolje uklopila sa Mirom od Bilje. Ipak je ona iskusnija.
Odgovori
-3 #63 sef turizma 22-02-2018 08:34
Kad je taj sajam? Ja i ne znam da nasa ustanova ide. Zvali me samo da pokupim neke flajere.
Odgovori
-2 #64 terminator 22-02-2018 10:33
Iz TSO-a idu na sajam turizma da reklamiraju opštinu kako je kupio Čutura i kako od Prokuplja postajemo Čuturlend, a od te prodaje obogatili se čelnici SNS-a koji su dobili i stanove u Budvi zbog kupovine "Toplice" od crnogorca.
Odgovori
-1 #65 klining lejdi 22-02-2018 10:34
Veliki stručnjaci u SNS-u znaju da protumače kao što su tumačili otpuštanje čistačica.
Odgovori
0 #66 sram vas bilo 22-02-2018 10:35
Neka pozovu u pomoć tumače iz Apoteke Zlatana i Gocu partizanku, oni znaju da tumače kad je izvlačenje para u pitanju
Odgovori
-6 #67 za urednika 22-02-2018 20:09
???????????????????? - nadjena ????
Odgovori

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00

Popularni popusti

Error: No articles to display