petak, 19. januar 2018.  15:27h
Pročitano 3496 puta

Ivana Roganović, majka dvoje dece najbrža do Časnog krsta u Prokuplju

Na Rastovničkom jezeru nadomak Prokuplja u tradicionalnom plivanju za bogojavljenski Časni krst koje 5. godinu za redom organizuje crkva Sveti Prokopije, 42 – godišnja žena je bila prva u konkurenciji tridesetak prijavljenih.

Ivana Roganović osvojila Časni krst Ivana Roganović osvojila Časni krst ljubiša mitić

Ivana Roganović je prva žena u Toplici koja je zaplivala i osvojila Časni krst i bogojavljenski venac, a uzbuđnje nakon trke nije mogla da sakrije

ivana roganovic prva do casnog krsta 1

Ovo je velik čast za mene, mnogo sam ponosna i sigurno sam najsrećnija žena u ovom trenutku. Ovo je veliki čin i još uvek ne mogu da verujem, ali se zahvaljujem i svim učesnicima koji su pokazali toleranciju i viteštvo samim tim što su dozvolili da žena osvoji Časni krst – rekla je Ivana Roganović.

Ističe da nije samo ona pobednik, već da su to svi koji su ušli u vodu na ovaj veliki praznik. Ona naglašava da joj nije smetalo to što je jedina žena od preko 30 takmičara, ali ni ledena voda na Rastovničkom jezeru.

Od prve organizacije pratim ovo takmičenje i uvek sam se divila učesnicima. Ove godine sam odlučila da zaplivam i pored toga što su mi prijatelji savetovali da se ne prijavljujem i da je voda hladna. Znala sam da ništa nije opasno kada te neko "odozgo" čuva i ovo je velika privilegija koju ću pamtiti do kraja života - rekla je Roganović.

Svečanost povodom Bogojavljenja počela je liturgijom u hramu Svetog Prokopija u Prokuplju i osveštavanjem vode, koju su vernici od ranih jutarnjih časova točili u porti crkve.

ucesnici 3

Osim plivača iz Prokuplja, učestvovao je i nekoliko mladića iz Blaca i Žitorađa gde nema organizovanog plivanja za bogojavljenski krst.

Najstariji plivač bio je Prokupčanin 62- godišnji Ljubiša Paunović, a najmlađi njegov devetogodišnji unuk Vasilije.

plivanje 2

Plivanje na Bogojavljanju se u Prokuplju organizuje od 2014. godine, a do sada su do Časnog krsta stizali 27 – godišnji Stevan Gašević iz Prokuplja i to tri puta i Milan Bulajić, 25 godišnjak iz Prokuplja.

Autor:  Ljubiša Mitić
Ocenite ovaj članak:
(4 glasova)
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00

Popularni popusti

Error: No articles to display