petak, 15. decembar 2017.  13:50h
Pročitano 2071 puta

Paprene usluge policije tokom manifestacije „Dani šljive“ u Blacu ipak neće biti naplaćene

Prokupačka policija je za angažovanje tokom tri dana ovogodišnje manifestacije „Dani šljive 2017.“ , fakurisala opštini Blace da na ime troškova uplati iznos od preko 1, 4 miliona dinara.

Ulica šljive u Blacu Ulica šljive u Blacu foto: arhiva

Naime, kako stoji u specifikaciji „usluga“ prokupačke policije,  25., 26. i 27. avgusta angažovano je 13 vozila koja su pršla 2.592 ili 864 kilomtra dnevno, dva motocikal koja su prešla 900 kilometara, ili 300 dnevno te da je tokom tri dana angažovano 85 pripadnika MUP a po 557 sati dnevno, što je ukupno 1.671 sat.

Uz to, tvrde u lokalnoj samoupravi da je na osnovnu cenu od 1.176.307 dinara uračunat protivzakonito i PDV, pa je cifra narasla na enormnih 1.431.541 dinara, iako je organizator dodatno bio u obavezi da angažuje privatno obezbeđenje, uradi projekat pomoćne signalizacije, uredno prijavi skup i ispuni ostale zakonske uslove organizacije.dani sljive u blacu

Raspitivali smo se kod organizatora drugih manifestacij koje se održavaju širom Srbije i po mnogo većim gradovima ali i sa mnogo više ljudi. Nikome do sada policija nije ispostavila fakturu za svoje usluge – tvrdi vd direktor Turističke organizacije Blace, Ana Antić.

Ona nije precizirala o kojim se manifestacijama radi, ali ističe da je fakturisana cifra sada problem za malu opštinu sa skromnim budžetom poput Blaca, a dodatno stvar otežava i činjenica da sredstva za ovu namenu nisu ni predviđena budžetom za 2017. godinu.

Manifestacija „Dani šljive“ je privredno – turističkog karaktera kojom se promoviše šljiva i proizvodi od šljive od čije proizvodnje živi 90 odsto stanovništva. Značajna je za čitav razvoj ovog kraja i Toplice, te predstavlja državni prioritett i ne retko je i pomognuta od strane države. Posebno je problematično što policija želi da naplati svoje usluge u jednoj od najtežih godina za blačku poljoprivredu, jer je mraz uništio gotovo 90 odsto ovogodišnjeg roda- pojašnjava Antić.

Napominje i da su se obraćali Ministarstvu unutrašnjih poslova u Beogradu, ali ni tamo nisu imali razumevanja za rešenje problema već je pre nekoliko dana na adresu organizatora Turističko sportske organizacije Blace stigla Opomena pred utuženje gde se daje rok od 15 dana da se izmire obaveze jer će u suprotnom biti pokrenut sudski postupak.Blace ulica sljive 

Iz prokupačke policije su prosledili saopštenje u vezi ovog slučaja a u kome se između ostalog kaže:

U skladu sa Pravilnikom  o vrastama usluga koje pruža Ministarstvo unutrašnjih poslova, opštini Blace neće biti naplaćeno angažovanje policijskih službenika na obezbeđenju manifestacije „Dani šljive“, koja je održana u toj opštini avgusta ove godine. Naime Pravilnik predviđa mogućnost da se takvo agažovanje policije ne naplaćuje ukoliko se usluga Ministarstva traži iz humanitarnih, zdravstvenih i drugih razloga koji doprinose ugledu i afirmaciji Republike Srbije – kaže se u zvaničnom saopštenju policije. 

Blace za tri dana posetilo 50.000 ljudi

U tri dana koliko je trajala ovogodišnja manifestacija  viđen je bogat kulturni, zabavni i naučni program prilagođen svim generacijama i interesovanjima a blačku opštinu prema proceni nadležnih posetilo je preko 50.000 posetilaca širom Srbije i inostranstva.

Na trgu u centru Blaca organizovani su koncerti grupa Leksington bend, Legende i Crvena jabuka, kao i pevača Halida Bešlića.

Pored zabavnog dela, na Dane šljiva se organizuju i poljoprivredna predavanja vezana za  proizvodnju i preradu šljive, bira se i nagradjuje najbolji šljivik, proizvodi od šljive, rakija, mladi voćar.

Autor:  Ljubiša Mitić
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Komentari  

+5 #1 Stanko 15-12-2017 23:46
Bravo za Blacku opstinu. Vi ste primer kako se jedna lokalna samouprava u Srbiji a narocito u Toplici moze pametno i domacinski voditi. Sramota je sto hoce da vam naplate usluge policije. Pa nisu oni cuvali i brinuli za neke tamo nego sopstveni narod. A sta su dani sljive nego promocija nase zemlje i naseg kraja. Sramota.
Odgovori
0 #2 Lelam 16-12-2017 10:35
Ja sam bila ovog leta isto na dan Šljiva ;-)
Odgovori
+3 #3 Branimir 16-12-2017 11:49
Siguran sam da bi Opština Blace i dalje bila u obavezi da plati da nije bilo reakcije novinara da obaveste javnost o ovom sumanutom postupku policije. To nam govori samo jedno, da iza svega stoji određeni nalogodavac kome je cilj da naudi svakom ko ne radi u njegovom ličnom interesu. Naravno kako je sve bilo mimo zakona moralo je da se ustakne i odustane od toga. Ovo je dokaz pokušaja da se polotika stavi iznad zakona.
Odgovori
+3 #4 Svetlana 16-12-2017 11:59
Ovim treba da se pozabave inspekcije i nadležni organi i utvrde po čijem nalogu je ovo rađeno.
Odgovori
+3 #5 Velja 16-12-2017 15:04
Ovi ljudi sto vode opstinu Blace mogli bi malo da porade i na opstini Prokuplje da i nama prokupcanima malo bude bolje. Od ovih posusnjara, konobara i mehanicara u nasoj prokupackoj opstini nema nista. Svaka cast Blacu i ljudima koji ga vode.
Odgovori

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00

Popularni popusti

Error: No articles to display

Najnoviji oglasi