sreda, 29. novembar 2017.  15:10h
Pročitano 3292 puta

Sindikalci danas tužili TSO, traže da ih Inspekcija vrati do okončanja spora

Tri članice Štrajkačkog odbora na čelu sa predsednikom Vanjom Stojanović, tužile su danas Turističko sportsku organizaciju i traže da ih Inspekcija rada vrati na posao do okončanja postupka, nakon otkaza Ugovora o radu koji im je uručen zbog navodno organizovanja nezakonitog štrajka.

Konferencija za novinare članova sindikata  Konferencija za novinare članova sindikata ljubiša mitić

Sindikalci koji su dobili otkaz čvrsto veruju u pravdu i zakon i smatraju da nisu počinili povredu koja im se stavlja na teret, a na današnjoj konferenciji za novinare još jednom su pojasnili kako je uopšte došlo do štrajka a nakon toga i otkaza uz konstataciju da čitav slučaj ima političku pozadinu te da se na ovaj način svi zaposleni u sistemu lokalne samouprave žele zaplašiti i suzbiti svako sindikalno delovanje u buduće.

Neko je čitav slučaj pokušao da ispolitizuje i da se svede na politiku, a ovde se radi o ljudskim sudbinama, životima i egzistenciji čitavih porodica. Sindikat nije započeo štrajk zbog politike već zbog zaštite prava radnika i tvrdim da je zakon na našoj strani, a to ćemo dokazati i na sudu – naglašava Vanja Stojanović, predsednik Štrajkačkog odbora.

Sa druge strane, direktor Bratislav Lukić tvrdi da su otkazi Ugovora o radu članovima Štrajkačkog odbora dati po zakonu, te da su otkaze dobili zbog organizovanja nezakonitog štrajka.

bratislav likuc direktor tso

On pojašnjava da su sindikalci mogli da organizuju štrajk samo jedan dan i to na sat vremena a da je u ostalim danima štrajk bio nezakonit.

Na osnovu Inspekcije rada doneo sam rešenje o Upozorenju sa najavom otkaza a nakon toga i otkaz organizatorima štrajka – tvrdi Lukić.

Na pitanje kako objašnjava da je Upozorenje primilo petoro radnika a „otkaz samo četiri“, Lukić kaže da je njegovo diskreciono pravo kome će uručiti otkaz a kome ne.

Ja sam odlučio da članovima Štrajkačkog odbora dam otkaz, a moja odluka je bila da i petom radniku dam Upozorenje a ne otkaz u ovom trenutku. Smatram da je sve urađeno u skladu sa zakonom – ističe Lukić.

On nije mogao da objasni kako je i po kom kriterijumu baš taj radnik i član sindikata dobio Upozorenje kao i odgovor na pitanje da li to znači da su samo njih petoro štrajkovali.

Naravno da su štrajkovali i drugi ali je odluka kome ću dati Upozorenje ili otkaz isključivo na poslodavcu. Recimo da sam pogrešio što sam petom radniku dao upozorenje – komentariše Lukić.

On je potvrdio da ni jednog trenutka tokom najave ili samog štrajka nije razgovarao sa predstavnicima sindikata jer po njemu nije bilo ptrebe da sa njima razgovara.

Inače, Nezavisni sindikat TSO je na jučerašnjoj sednici predsedništva doneo predlog za razrešenje i isčlanjenje iz sindikata potpresednika Aleksandra Dikića, koji je kako tvrde neovlašćeno pre dva dana u ime sindikata razgovarao sa poslodacem nakon čega je izdato zajedničko saopštenje.

Autor:  Ljubiša Mitić
Ocenite ovaj članak:
(9 glasova)

Komentari  

-2 #61 Demetrios 02-12-2017 13:07
Trebala bih da zapocnem komentar sa gospodine Lukicu,jer tako nalaze osnovno,kucno vaspitanje,medjutim,kako je doticni sve osim gospodine,reci cu ovako:LJ***go Lukicu kako te nije sramota da udaras na zene?Da li see tome ogleda sva tvoja velicina?Sto se tice ovog aktuelnog slucaja,ti nista u njemu nisi uradio po Zakonu,sto ce so,nadam se,vrlo brzo I dokazati na sudu.Ne kazu been razloga:Dajte mu vlast pa ce se pokazati kakav je covek".LJi**o Lukicu,pokazao si se u svom pravom sjaju,kao najveci NECOVEK,PATOLOSKI LAZOV I ISKOMPLEKSIRANI PATULJAK.Ti lj**o nisi sposoban ni da cuvas dve ovce,a ne da budes direktor jedne tako ozbiljne firme.Jadan si i bedan.Svako ce odgovarati za svoje postupke,i pred sudom i pred Bogom.
Odgovori
-1 #62 Cela 03-12-2017 10:21
Kakva gnjida od čoveka,imaš li ti i malo savesti?Kako te nije sramota da u ova teška vremena otpustiš ove ljude zarad svoje sujete,dokazivanja neke svoje veličine i pokazivanja sile?Sram te bilo!!!!!!!!!!Svi ti ljudi sigurno imaju decu koja zavise od te njihove plate i sada prolaze kroz pakao,a ti se stavi u njihovu poziciju i razmisli kako bi bilo tebi i tvojoj porodici.Ali samo ti nastavi tako,demonstriraraj silu,pokaži svima kako se NAPREDNOG vodi preduzeće,ali će se i tome,veruj,stati na put.STIDI SE SVOJIH POSTUPAKA,GNJIDO!!!!!!
Odgovori

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00

Popularni popusti

Error: No articles to display