ponedeljak, 27. novembar 2017.  18:44h
Pročitano 3756 puta

Otpisani uzvraćaju udarac

Nakon što su sredinom ovog meseca primili Upozorenje sa najavom otkaza ugovora o radu, četiri od pet sindikalaca u Turističko sportskoj organizaciji dobilo je otkaz.

Sportska hala u Prokuplju Sportska hala u Prokuplju foto: arhiva

Sa posla je isteran predsednik Nezavisnog sindikata radnika TSO Vanja Stojanović kao i tri članice sindikata i Štrajkačkog odbora koji je formiran nakon po njima nepravedne i nezakonite racionalizacije i gašenja Službe higijene, gde su otkaz dobile sve čistačice osim šefice službe koja je bila i predsednik drugog sindikata TSO.

I dok je tada direktor Bratislav Lukić tvrdio da je šefica kao predsednik jednog od dva sindikata zaštićena od otkaza po Statutu preduzeća, u ovom slučaju se nije mnogo vodilo računa ko je na kojoj funkciji i u kom svojstvu je organizovan sporni štrajk upozorenja na osnovu koga su sindikalci dobili otkaze.

statut

Vanja Stojanović tvrdi da je u pitanju nedvosmislena politička odluka i želja da se ugasi svaki vid sindikalne borbe a sve u cilju zastrašivanja radnika i pokušaja diskriminacije, pa će već tokom ove nedelje svoja prava zatražiti na sudu i sva potrebna dokumentacija je predata advokatu.

Smatram da je odluka da se da otkaz predsedniku sindikata i članovima koji su zakonski prijavili štrajk upozorenja, u stvari pokušaj da nas ućutkaju i da se jednostavno povinujemo svakoj odluci poslodavca. Bahatost i nebriga prema ljudima koji se otpuštaju je ono što treba da zabrine sve građane Prokuplja, ali i radnike lokalne samouprave kojima se već sada preti novim otkazima u narednom periodu – kaže Stojanović.

On naglašava da je saradnja sa poslodavcem bila zadovoljavajuća samo u onom delu kada je sindikat uspeo da prvobitno najavljenu racionalizaciju od 19, svojim aktivnostima smanji na 12 radnika.

Ističe da je u njegovom odsustvu predsedništvo Nezavisnog sindikata izabralo novog zastupnika Aleksandra Paunovića koji će voditi sindikat do daljeg i koordinirati buduće aktivnosti do njegovog povratka.

Ne razumem kako jedan mladi čovek na početku vršenja ovako odgovorne funkcije direktora može da ispolji toliku dozu nepoštovanja prema radnicima sa kojima je do juče radio. Nakon ovakvih odluka pitam se hoće li moći mirno da prošeta gradom i da li će ga bar malo biti sramota što je za kratko vreme mnoge porodice ostavio bez životne egzistencije – dodaje Stojanović.

Uz konstataciju da je u isto vreme direktor Lukić zaposlio bar nekoliko radnika na određeno, Stojanović podseća zašto je uopšte sindikat na čijem je čelu započeo štrajk.Transparent strajk

Lokalna samouprava je donela kriterijume po kojima je kvota za otpuštanje radnika u TSO bila 12 radnika na neodređeno.

Međutim, poslodavac je bez ikakvih konsultacija i želje da pojasni svoju odluku otpustio 13 radnika i u pokušaju da sačuvamo bar to jedno radno mesto ili bar dobijemo valjani razlog, organizovali smo u nekoliko navrata štrajk – tvrdi Stojanović.

Napominje da je simptomatična i činjenica da sve vreme direktor Lukić nije ni pokušao da otpočne pregovor sa sindikatom oko rešavanja problema.

Stojanović veruje u institucije sistema i pravosuđe i da čitav slučaj neće biti ispolitizovan te da će sud raditi isključivo po zakonu i da lokalni politički lobi neće uticati na njihove odluke, kao što su uticali na odluke poslovodstva TSO.

Očekuje da će vrlo brzo svi radnici koji su dobili otkaz u najkraćem roku biti vraćeni na posao.

Čistačice tužile TSO

Dve od osam čistačica koje nisu potpisale otkaz ugovora o radu, odlučile su da tuže Turističko sportsku organizaciju.Cistacice

One nisu podlegle brojnim pritiscima da dobrovoljno napuste firmu i očekuju da će pravda biti na njihovoj strani te da će biti vraćene na posao.

Autor:  Ljubiša Mitić
Ocenite ovaj članak:
(6 glasova)

Komentari  

-7 #61 Goca 28-11-2017 00:13
Ovde se ne razmislja o ljudima koji su dobili otkaz. Stid i sramota. Bruka velika. Gde je ovde covecnost i ljudskost...
Odgovori
+2 #62 Миленце 28-11-2017 07:37
Суд ће најбоље да процени дал је дошлондонкршења закона,то што је неко председник синдиката не даје мунза право да ради мимо закона.
Odgovori
+1 #63 nidzolino 28-11-2017 10:06
Citat Mentalna higijena:
Direktorčić je konačno uspeo da se oglasi i pokaže svoju "dobru volju" u saradnji sa sindikalkom-praljom i tamo nekim samoprozvanim Bitnim.
Otpuštene higijeničarke podnele tužbu a i uskoro će i otpušteni sindikalci koji pripremaju još mnogo pikanterija za sud i javnost.
Zanimljivo je počela nova sezona ove serije. Baš lepo, za svaku pohvalu.

Kao prvo ovo nije serija i nije neki film ovo je stvaran zivot i radi se o ljudskim zivotima...Ne vidim srecan kraj ako se ne smire strasti i ako se ne deluje po zakonu. Pikanterije mogu neduzne ljude da kostaju zivota i mogu da ugroze njihove porodice.Ne treba praviti cirkus od ovoga,radi nekih kvazi politickih ciljeva.
Odgovori
+5 #64 Mile 28-11-2017 17:05
Inspekcija je dokazala da je strajk bio nezakonit! Svako krsenje zakona se kaznjava. Zao mi je ovih ljudi koji su dobili otkaze ali zakon nije tu da bi se krsio!
Odgovori
+1 #65 Mara 28-11-2017 18:14
Sve je uradjeno kako treba i kako mora biti,a nezadovoljnih ce uvek biti.
Odgovori
+1 #66 Cela 29-11-2017 17:35
Kakve nepismene imamo za direktore dobro nam i ide.Samo NAPREDNO i dalje otpustajte,brzo ce izbori,nemojte se posle cesati tamo gde vas ne svrbi.Svako ce odgovarati za svoje postupke.
Odgovori

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00

Popularni popusti

Error: No articles to display

Najnoviji oglasi