ponedeljak, 30. oktobar 2017.  16:41h
Pročitano 3594 puta

"Tehnoinženjering" zavadio odbornike

Informacija objavljena u pojedinim medijima i portalu ProkupljeMojkraj vezana za dugovanja porodičnoj firmi člana Opštinskog veća Vladimira Pešića po sudskoj presudi Privrednog suda u Nišu i isplati oko 3, 8 miliona dinara, bila je jedna od glavnih tema današnje 15. sednice SO Prokuplje.

Sednica SO Prokuplje Sednica SO Prokuplje ljubiša mitić

Iako je opozicija zahtevala da se ova tema uvrsti kao dopuna današnjeg dnevnog reda i da se o njoj razgovara i objasni o čemu se radi, odbornička većina je izglasala da se o tome ipak ne priča, bar ne kao posebna tačka.

Međutim i pored toga, svako pojavljivanje za govornicom bilo pozicije, bilo opozicije ticalo se direktno ili indirektno te teme.2

Odbornici opozicije su smatrali da treba objasniti građanima kako se od nekoliko desetina dužnika, na spisku za prioritetnu isplatu našla baš firma porodice većnika, dok je skupštinska većina sve to branila činjenicom da se ne mogu mešati u sudske presude i da se njih ne tiče čija je firma.

Odgovor25102017152754 1 copy

Osim toga, predsednik opštine Prokuplje Aleksandar Simonović je rekao da se ne radi o nikakvoj isplati, već da je u pitanju samo informacija koja je izneta na veću, iako je prošle nedelje u dopisu koji nam je poslao rekao da se Tehnoinženjeringu iplaćuje po sudskoj presudi.

Ovo je bila tema poslednje sednice Opštinskog veća samo kao informacija, te nije tačno da smo već isplatili novac firmi “Tehnoinženjering”, ali da ćemo to kao solidarni dužnik morati da uradimo jer je presuda pravosnažna – rekao je predsednik Simonović.

On je podsetio da dug stare Direkcije za urbanizam i izgradnju opštine Prokuplje datira iz vremena bivše vlasti, te da sadašnja vlast mora da plaća njihove poslove.

4

Ovakvo obrazloženje nije zadovoljilo znatiželju opozicionih odbornika koji su insistirali da se kaže kako je baš to preduzeće imalo prioritet, te da odgovore na pitanje šta će vlast uraditi u koliko sada i ostali dužnici po istom receptu krenu da naplaćuju dugovanja koja prelaze 550 miliona dinara, ili oko polovinu godišnjeg budžeta Prokuplja.

Smatramo da se radi o ozbiljnom krivičnom delu, pa čak i organizovanom kriminalu. Ovo je samo još jedna odluka u nizu gde predstavnici lokalne vlasti ne poštuju zakon i smatraju da odborničkom većinom mogu prikriti kriminalne radnje. Već narednih dana podnećemo krivične prijave protiv odgovornih – rekao je odbornik DS Slaviša Momčilović.

Inače, današnju sednicu obeležila su uobičajna prepucavanja opozicije i pozicije, a sve tačke sa dnevnog reda su usvojene većinom glasova.

 

Većnik rekao odborniku da ga treba streljati

Govoreći o dugovanju Direkcije koja su navodno napravljena do 2009. godine, član Opštinskog veća Filip Jovanović je u jednom trenutku rekao “da bi Momčilovića kao odbornika opozicije i člana Demokratske stranke trebalo streljati jer su demokrate zadužile grad”.

Na to je reagovala odbornica Demokratske stranke Gordana Kostić koja je tražila od predsednika skupštine da sankcioniše većnika, ali je umesto toga ona dobila opomenu.

kostic

Kostićeva je zatim izašla za govornicom i nije htela da se pomeri, a nakon određene pauze nastavljeno je zasedanje tako što joj je izrečena mera udaljenja sa sednice, posle čega su i ostali odbornici opozicije napustili današnje zasedanje.

Odbornička većina je u nastavku bez ikakve polemike i problema preostale tačke usvojila u kratkom roku. 

Autor:  Ljubiša Mitić
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00

Popularni popusti

Error: No articles to display