ponedeljak, 23. oktobar 2017.  12:43h
Pročitano 6023 puta

Nastavljen štrajk: Samohrana majka počela štrajk glađu, Sindikat od sutra sa novim zahtevima

Samohrana majka troje dece i jedna od osam čistačica čiji je otkaz već spremljen Smernica Novković (49) iz Prokuplja, započela je danas štrajk glađu jer i posle niza apela upućenih poslodavcu i lokalnoj samoupravi ništa se nije uradilo da joj se pomogne.

Samohrana majka, Smernica Novković Samohrana majka, Smernica Novković ljubiša mitić

Nesrećna žena kaže da nema drugog načina da se izbori za svoju egzistenciju jer drugih prihoda nema, kiriju za stan plaća i decu školuje pa gubitak posla za nju praktično znači da će morati na ulicu.

Ja dobrovoljno otkaz neću potpisati bez obzira šta oni odluče. Sramota je da me kao samohranu majku isteraju iako imaju radnike koji primaju platu a i ne dolaze na posao. Verovatno im je to bilo najlakše jer mene nema ko da zaštiti – dodaje Smernica.

Kaže da će istrajati usvojoj nameri i da neće odustati od štrajka. Sa druge strane i članovi Nezavisnog sindikata zaposlenih u Turističko sportskoj organizaciji u Prokuplju nastavili su štrajk započet u petak, a koji će od sutra proširiti novim zahtevima.2

Osim što će štrajk umesto pola sata od utorka trajati sat vremena i to u vremenu od 12 do 13 časova, sindikalci će od imati još jedan uslov.

Ostajemo pri stavu da se otpusti 12 radnika koliko je propisala lokalna samouprava, a ne 13 kako je svojevoljno odlučio poslodavac. Novi zahtev je i da se poništi sistematizacija koju je uradio direktor Turističko sportske organizacije a potpisao i odobrio predsednik opštine Aleksandar Simonović iako je ranije istog dana samohranoj majci obećao da će pokušati da reši njen problem – rekao je predsednik sindikata Vanja Stojanović.

On ističe da je kao bivši direktor TSO ponosi što je zaposlio čistačice koje sada dobijaju otkaz i tvrdi da ako je neko radio u toj organizaciji, to su bile one.

Postavlja se pitanje šta svako od zaposlenih radi u TSO, kad nije bilo posla za te žene koje su primale minimalac. Posebno sam ponosan na Smernicu koja je kao pre svega dobar radniki i dobra majka, sada u nezavidnom položaju. Pitam se samo da li znaju šta rade ti lokalni rukovodioci koji su pozapošljavali sve bliže i šire članove porodice po državnim institucijama, a isteruju samohrane majke i žene koje izdržavaju svoje porodice – dodaje Stojanović.

On pouziva sve građane kao i odbornike kako pozicije tako i opozicije da se pridruže protestu, podrže samohranu majku a samim tim i da ostanu dosledni i da se ispoštuje njihova odluka doneta na sednici SO Prokuplje da se otpusti 12, a ne kao sada 13 radnika na neodređeno.3

Iako je tvrdio da će se zalagati da racionalizacija i otpuštanje bude što pravednije te da samohrane majke i radnici kojima su to jedina primanja neće dobiti otkaz, predsednik opštine Prokuplje Aleksandar Simonović je već u petak stavio svoj potpis na racionalizaciju koju je uradio direktor TSO Bratislav Lukić, a u kojoj se gasi čitava Služba higijene i gde svih osam čistačica, osim šefa službe dobijaju otkaz.

Simonović je na pitanje kako komentariše činjenicu da je Smernica Novković započela štrajk, rekao da traži rešenje.

Upravo sam razgovarao sa gospodom iz TSO i ima nekih novih momenata u tom slučaju. Nadam se da ćemo vrlo brzo naći rešenje koje je prihvatljivo za obe strane – rekao je Simonović.

Inače u TSO Prokuplje trenutno je 82 stalno zaposlena radnika, a na poslednjoj sednici Skupštine Opštine Prokuplje odlučeno je da se u ovom javnom preduzeću broj zaposlenih smanji na 70, dok je po racionalizaciji koja je u petak ozvaničena i postavljena na oglasnoj tabli ove organizacije 69 zaposlenih.

Čistačice koje nisu potpisale otkaz još uvek rade

Nekoliko čistačica koje se nisu pomirile sa sudbinom i koje će pravdu potražiti na sudu, svakodnevno čiste i rade i obavljaju svoje radne zadatke u TSO. One su čistile tribine sportske hale, gde su se tokom vikenda igrale prvenstvene utakmice, zanemarivši činjenicu da im je otkaz neminovan.

cistacice

Naše je da radimo dok ne dobijemo rešenje o otkazu a nakon toga ćemo svoja prava zatražiti na sudu. Smatramo da smo mi poslednje koje su trebale da se nađu na spisku viška radnika jer smo uvek savesno obavljale svoj posao i radile sve što se od nas tražilo. Većina nas su socijalni slučajevi, pa se pitamo gde je tu pravda i zakon koji se ne poštuje - kažu čistačice.

cis2

 

Autor:  Ljubiša Mitić
Ocenite ovaj članak:
(11 glasova)

Komentari  

+6 #31 tuzna majka 23-10-2017 20:36
Da li je takozvani direktor Lukic otisao da obidje zenu koja strajkuje gladju, posto je sutnuo sa posla kao psa.
Odgovori
+6 #32 Nenad 23-10-2017 20:41
Sramota!
Da li je vas bar malo strah icega sto sledi?
Odgovori
+5 #33 Acika 23-10-2017 20:54
Ljudi se boje da izadju i daju podrsku smernici,!danas Smernica,sutra bilo ko od nas....
Odgovori
+8 #34 Niko 23-10-2017 21:02
Kad izgbite vlast, a izgubice kad tad budite spremni da prodjete kroz ovu torturu koju ste sami uveli, samo puta dva. Budite spremni i da za svaki dinar koji ste potrosili nenamenski, na mito , korupciju, bilo za bilborde, javne nabavke, kupovine, trgovine, namestene tendere, drvene kucice i ostalih gluposti u kojima ste se ugradili, odgovarate, vratite I za to platite. Neko sve belezi I zna, uvericete se kad dodje vreme. Jasite dok mozete, do skorog vidjenja sve najbolje.
Odgovori
+4 #35 cistacica 3 23-10-2017 21:23
Doktore pomagaj mi smo sve glasale za SNS na celu sa nasom seficom ona ostade a sve nas ostaviste bez hleba...presecite ovu agoniju
Odgovori
+8 #36 Zake 23-10-2017 21:24
Bale evo ja nudim da zaposlim jednu cistacicu kod mene da mi cisti apartmane jer mene nisi smeo da isteras zbog Laze
Odgovori
+7 #37 birac 24-10-2017 00:27
Izbor je na nama. Ili si u autobusu za Bg, jedes sendvice, ides na Tas.malo tapses, ili ako ne... E onda si bez posla. Onda sedis u Sokolani i strajkujes gladju jer ne vidis izlaz iz beznadja. Ma tvoja deca nisu bitna, ni tvoj zivot nista ne vredi. Ostani bez svega. A moglo je drugacje, ili nije. Ne, nije! Ne moze svako da dopusti sebi ponizenje da za njega ima mesta u tom autobusu.
Odgovori

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00

Popularni popusti

Error: No articles to display