petak, 20. oktobar 2017.  10:55h
Pročitano 4753 puta

Sindikat TSO od danas u štrajku

Članovi Nezavisnog sindikata zaposlenih u Turističko sportskoj organizaciji u Prokuplju, započeli su polučasovni štrajk koji će trajati svakog radnog dana do ispunjenja zahteva, odnosno dok poslovodstvo ove organizacije ne odustane od odluke da otpusti jednog radnika više od broja koji je propislala lokalna samouprava.

Štrajk radnika Turističko sportske organizacije u Prokuplju Štrajk radnika Turističko sportske organizacije u Prokuplju ljubiša mitić

U koliko ne pronađu zajedničko rešenje, predsednik Štrajkačkog odbora Vanja Stojanović najavljuje da će sredinom naredne nedelje štrajkači proširiti zahteve i da neće biti kompromisa.

vanja

Pozivam i ostale radnike TSO da podrže ovu priču, a od ponedeljka očekujem da nam se pridruže i ostali sindikati javnih preduzeća i ustanova u gradu, kao i građani. Mi u ovom trenutku tražimo da se ispoštuje odluka SO Prokuplje, odnosno da smanjenje broja radnika na neodređeno vreme koji su obuhvaćeni racionalizacijom bude 12, a ne 13 kako je svojevoljno odredio poslodavac. Daćemo rok do utorka, a u koliko ne dođe do rešenja od naredne nedelje proširićemo zahteve – rekao je Stojanović.

Među okupljenima na protestu ispred Sokolskog doma bilo je i nekoliko čistačica kojima je ponuđen otkaz uz socijalni program jer se njihova Služba higijene gasi.

ruyica

Radim sama, muž mi ne radi, dete od pet godina ide u predškolsko. Kako da platim obdanište, struju vodu, kako da nastavimo da živimo. Bukvalno ćemo kao porodica ostati bez hleba i osnovne životne egzistencije. Neću potpisati dobrovoljni otkaz i boriću se za svoja prava na sudu – ističe Ružica Nedeljković.

Inače, ono što se pojavilo kao problem nakon što je početkom nedelje čistačicama rečeno da će dobiti otkaz je da se već četiri dana ne čisti sportska hala i zgrada Sokolskog doma o kojima brine Turističko sportska organizacija i gde dnevno prođe nekoliko stotina učenika i sportista.

Poseban problem su toaleti koji se ne čiste pa se neprijatan smrad iz dana u dan sve više širi, a postavlja se pitanje i ko će čistiti tribine sportske hale ali i čitav teren s obzirom da tokom vikenda klubovi imaju svoje prvenstvene utakmice, a samim tim i odgovornost nadležnih u koliko ne daj bože dođe do bilo kakve epidemije i zaraze.

Od naredne nedelje štrajkuje glađu

Samohrana majka troje dece i jedna od osam čistačica čiji je otkaz već spremljen Smernica Novković (49) iz Prokuplja, kaže da će od početka naredne nedelje započeti štrajk glađu ako poslodavac ne odustane od otkaza jer drugih prihoda nema, a šanse za novi posao su na granici mogućeg.sme

Ona ističe da je tokom dana razgovarala sa predsednikom opštine Prokuplje Aleksandrom Simonovićem i da on i dalje ostaje pri stavu da se ne otpuštaju samohrane majke i radnici kojima su to jedina primanja.

Ipak, o tome odlučuje direktor koji je i odgovoran da zakonski sprovede racionalizaciju.

Autor:  Ljubiša Mitić
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Komentari  

+2 #31 neko ko zna 20-10-2017 21:45
Jutros je predsednik opstine Aleksandar Simonovic proveo preko sat vremena u razgovoru sa Smernicom Novkovic. Objasnio joj je, kako ona kaze, da oni (mislim na vlast) ne stoje iza odluke direktora. Da nisu dali takve preporuke za racionalizaciju. Socijalni slucajevi treba da budu sagledani, rece. I porece. Odmah nakon tog razgovora potpisao je sistematizaciju koju mu je Lukic odneo. U toku popodneva okacena je na oglasnoj tabli TSO-a. Pa bravo ga i tebi ALEKSANDRE SIMONOVICU. Velika odluka "velikih" umova. Gde li ce vam dusa???
Odgovori
0 #32 Nema leka apoteka 22-10-2017 20:52
Samo me interesuje da li drugari iz apoteke razmisljaju sta posle ovoga kada sve ovo prodje ...
Odgovori

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00

Popularni popusti

Error: No articles to display