sreda, 18. oktobar 2017.  15:02h
Pročitano 8607 puta

Na koga bi drugog? Kola se slomila na najslabije

Racionalizacija u Turističko sportskoj organizaciji u Prokuplju svela se na ukidanje Služba higijene zbog čega će svih osam žena, osim šefa službe koja je i predsednik jednog od dva sindikata radnika TSO, dobiti otkaz narednih nekoliko dana.

Radnice Službe za higijenu TSO Radnice Službe za higijenu TSO ljubiša mitić

Time će oko 3 000 kvadrata koje su čistile ove žene uključujući i sportsku halu gde dnevno prođe na desetine sportista koji u njoj treniraju, ostati bez onih koje su sve to održavale, pa će bar prema rečima nadležnih radnici koji ostanu biti angažovani na čišćenje i održavanju higijene.

Nesrećne radnice od kojih su većina socijalni slučajevi i među kojima ima i samohranih majki, minimalcem su prehranjivale svoje porodice.

Sada su stavljene pred svršen čin jer im je ponuđena Anketa gde im se nudi da dobrovoljno uz socijalni program potpišu rešenje o otkazu, nakon čega će njihove porodice praktično morati na ulicu jer nemaju gde da zarade pare za kiriju i osnovne životne potrebe.

Uglavnom se radi o ženama preko 50 godina života koje su zaposlene još od osnivanja firme pa su šanse gotovo nikakve da će one igde više naći posao.

I pored činjenice da im se preti otkazom u koliko ne pristanu dobrovoljo, većina njih najavljuje da će svoja prava zatražiti na sudu.3sm

Kao samohrana majka sa tri deteta ja sam praktično postala socijalni slučaj. Mogu slobodno da me sa decom prijave na narodni kazan jer nema gde da nađem drugi posao. Kada su rekli da će biti racionalizacije, očekivali smo svi da će bar malo biti pravde za najugroženije i da će se znati neki kriterijumi. Ovako, najlakše je isterati najslabije – kaže vidno uzbuđena onim što je u najavi da će je snaći Smernica Novković (49).

Ni ostale žene nisu u boljoj situaciji i podsećaju da su kada je trebalo radile i po deset sati dnevno, većina nije iskoristila ni prošlogodišnji odmor, a rešenje o odmoru za ovu godinu do danas ni jedna od njih nije dobila.

4 ns

Radile smo sve što su nam rekli ili naredili, čistili, peglali veš, radili na bazenu, u kuhinji. Sada ćemo kao nagradu biti izbačene na ulicu jer nas nema ko da zaštiti – tvrdi majka dvoje maloletne dece Nataša Stojković.

Upućeni kažu da ako je neko u ovoj firmi radio, onda su to bile čistačice koje primaju minimalac i za koje navodno više nema posla, ali zato na radnim mestima ostaju sedam pravnika, osam portira, devet radnika ugostiteljstva čak 11 u finansijama i računovodstvu i td.

Ono što je još problematično za jedan od dva Sindikata TSO čiji je predsednik Vanja Stojanović je i otkaz za jednog radnika više od broja koji je lokalna samouprava propisala.

2 v

Naime, umesto 12, nadležni u TSO su odlučili da smanje broj radnika za 13 tako da će to biti najverovatnije razlog za štrajk ovog sindikata.

Tokom dana imamo sednicu Upravnog odbora gde ću predložiti da od sutra stupimo u zakonski štrajk. Najavljeno otpuštanje radnika i gašenje Službe higijene je sramota za rukovodioce i siguran sam da nije urađenopo zakonu, a najmanje je moralno. Postavlja s pitanje rada svakog od nas, pa smatram da je najbolje da ostanu samo oni koji su ovo smislili i da oni rade posao tih žena – kaže Stojanović i naglašava da uništavanje firme koje je započeto bivšim direktorom, sa novim će biti dovedeno pred svršen čin.

Sa druge strane direktor TSO Bratislav Lukić tvrdi da je racionalizacija u toku i da se sve radi u skladu sa zakonom.

Na žalost, meni je pripala dužnost da otpustim ljude koje su drugi zapošljavali. Ukidanjem službe, niko pa ni samohrane majke nisu zaštićene – komentariše Lukić.

Na konstataciju da je u Službi higijene ostala samo šefica službe, on odgovara da će ona dobiti drugo radno mesto.

Po našem statutu ona kao predsednik sindikata ne može dobiti otkaz za vreme vršenja dužnosti i godinu dana nakon toga – dodaje Lukić.

Inače, šef Službe higijene i predsednik Sportskog sindikata TSO Tatjana Milosavljević rekla je da podrzava radnice koje su dobile Anketne listice kako bi se izjasnile o otkazu.

Ja najbolje znam koliko su one radile kako bi zaradile minimalac. Smatram da su one zadnje od kojih je trebalo da krene racionalizacija I zato smatram da se jos jednom razmisli pre nego sto pocnu da se otpustaju radnici - dodaje Milosavljeviceva, uz konstataciju da o tome odlucuje direktor.

Predsednik Simonović ostaje pri ranijem stavu

Predsednik opštine Prokuplje Aleksandar Simonović kaže da prvi put čuje o racionalizaciji u TSO i naglašava da je direktor taj koji sprovodi racionalizaciju.

Što se mene tiče ostajem pri stavu koji sam ranije rekao, da racionalizacija treba da se sprovede pažljivo, u skladu sa zakonom i što pravednije kako se ne bi desilo da samohrani roditelji ili radnici od čije plate živi cela porodica ostanu bez posla – podseća Simonović.

Ipak, on napominje da je na direktoru hoće li ga poslušati ili ne, ali naglašava da će u koliko se racionalizacija ne sporovede po zakonu tražiti odgovornost tog direktora i on će snositi posledice. 

Autor:  Ljubiša Mitić
Ocenite ovaj članak:
(4 glasova)

Komentari  

+5 #41 pazljivi citalac 18-10-2017 22:36
Ljubisa, stvarno je za svaku pohvalu tvoj rad. Uvek precizan, tacan u pisanju informacija i jako temeljan. Bravo. Samo, cini mi se da si danas, ne znam iz kog razloga malo promenio ovaj tekst. Vidim da se pojavila neka izjava Tatjane Milosavljevic. Danas je u ovom istom tekstu pisalo da ona i njen sindikat nemaju komentar. Da to nije pitanje sindikata. Mozda gresim? Mozda je ovo novi tekst?
Odgovori
-6 #42 Tanja Milosavljevic 18-10-2017 22:45
Lepo sto neko umesto mene pise pod mojim imenom i prezimenom.Ja ne znam zasto sam u ovoj prici toliko zanimljiva za negativne komentare, za otpustanje zena saznala sam onog trenutka kad i one.Svakom ko misli da sam ja u prici za otpustanje ne bih znala sta da kazem, zaista STRASNO.ovaj odozgo sve gleda!
Odgovori
+8 #43 Dr.Ivan 18-10-2017 22:52
Sramota direktore Lukiću.Da ostaviš bez posla samohrane majke na ulicu a da ti u firmu ostanu radnici koji imaju privatne firme,Žaklinu koja ima svoj izdat lokal frizerskom salonu i prenoćište od nekoliko apartmana i lutanje po Evropskim destinacijama ,Mitić sa svojom strugarom ,Tatjanom najvećim neradnikom, ćelavim pravnikom koji je izgubio sve sporove koje je vodio protiv radnika firme i koji se hvalio koliko ima voća u Trnavi.To kao nisi znao , ako stvarno nisi znao trebalo je da se raspitaš o socijalnoj karti svih radnika a ne ovako .Muški si udario po ženama samohranim majkama ,baš hrabro.Laketiću stidi se i ti jer si i ti dolazio u istu firmu i tražio podršku pred izbore i obećavao pravdu sad ćutiš i spremate svoj kadar za nova zapošljavanja.Oglasite se dok nije kasno i povlačite ovu nakaradnu odluku dok nije kasno.
Odgovori
+5 #44 pesnik 18-10-2017 23:12
Bilo jedno Mece malo,
bilo glupo, nije znalo.
Mislilo je da sve zna
pa krenulo da luta.
Lutajuci Mece malo
do BUNKERA dosetalo.
Tu banditi strasni bili
pa su Mece namamili.
Lakomo je Mece to
na sve lazi naselo i
u svet ih iznelo.
Kad se sve razotkrilo
Mece, GUSKA postalo.
Odgovori
+1 #45 DR 18-10-2017 23:19
HIT!!!
Odgovori
+2 #46 Radnik 19-10-2017 08:49
Sram vas bilo
Odgovori
+1 #47 Fica 19-10-2017 08:55
Svi u strajk. Neka ustanu svi koji imaju makar malo ljudkosti u sebi. Veruj u svoj grad i znam da nas ima dosta
Odgovori
+1 #48 drugarica 19-10-2017 08:57
Bale, sta ti je trebalo da budes direktor.... Jos u hali...
Odgovori
+1 #49 Vesna sekretarica 19-10-2017 09:38
Predsednice sindikata izdala si zene bruko jedna a sad se pravdas. Da malo imas pameti ti bi pricala kada je trebalo. Sada lepo cuti jer nista pametno ne mozemo da od tebe cujemo
Odgovori
-1 #50 mile 20-10-2017 23:50
Ali vrh: "ako je neko radio onda su one radile". Svi znaju da u tom preduzecu 90% zaposlenih ne radi nista. Alo ljudi NISTA!!!!
Odgovori

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00

Popularni popusti

Error: No articles to display