utorak, 17. oktobar 2017.  15:42h
Pročitano 6420 puta

Leoni 800 radnika iz prokupačkog šalje u niški pogon

Fabrika “Leoni”, od decembra meseca ove godine oko 800 radnika koji sada rade u Prokuplju prebaciće u niški pogon svoje kompanije koji je pre nekoliko meseci otvoren.

Radnici u fabrici Leoni u Prokuplju Radnici u fabrici Leoni u Prokuplju foto: arhiva

Iako zaposleni još uvek ne žele javno da pričaju o tome, to za većinu njih znači da će ostati bez posla, jer zbog dužine puta do Nišu i osmočasovnog radnog vremena u fabrici, oni će bukvalno izgubiti čitav dan i praktično neće imati vremena nizakakve druge aktivnosti, porodicu ili privatan život.

Fabrika nam obezbeđuje prevoz do svog pogona i to je u neku ruku dobro ako je na kraćoj relaciji, ali u ovom slučaju put do Niša koji je 30 kilometara udaljen od Prokulja bi trajao između sat vremena i dva sata i bar toliko u povratku s obzirom da autobus ide iz jednog u drugo mesto kako bi prikupio radnike. To bi praktično značilo da će zaposleni odsustvovati od kuće svakog radnog dana oko 12 sati, što je nezamislivo za većinu nas koji imamo porodice i maloletnu decu, ali i one slobodne jer je pitanje kada će imati vremena za privatne stvari – tvrdi jedan od zaposlenih radnika Leoni.

On kaže da će zbog toga veliki broj radnika biti prinuđen da sami daju otkaz jer su ponuđeni uslovi gotovo neprihvatljivi.2

U kompaniji "Leoni" u Prokuplju su potvrdili informaciju da će se zbog realizacije projekta “35 UP” deo radnika iz Prokuplja prebaciti za nešto više od mesec dana u niški pogon.

Na zahtev kupca,  kompanije BMW,  koja je i naručilac projekta “35 UP”, projekat će biti od decembra ove godine premešten u nišku fabriku koja proizvodi kablove za ovog kupca i isporučuje ga fabrici u Dingolfingu i Gracu. Svi zaposleni, njih blizu 800, koji  rade na ovom projektu u fabrici u Prokuplju  tada će preći da rade u fabriku u Nišu na istom projektu. U toku 2018. godine, ovi zaposleni će biti  vraćeni ponovo na posao u prokupačkoj fabrici – rečeno je u kompaniji “Leoni” u Prokuplju ne precizirajući koliko će tačno trajati projekat. 

Inače, prvo infestiranje kompanije “Leoni” u Srbiji počelo je 2009. godine i to izgradnjom fabrike u Prokuplju, tokom 2014. godine sagrađena je i fabrika u Malošištu a 1. jula ove godine uz prisustvo najvišeg rukovodstva zemlje otvorena je fabrika u Nišu.

U prokupačkoj fabrici je trenutno zaposleno 2.690 ljudi, a ukupan broj radnika u sve tri fabrike je oko 5.800 zaposlenih.

Sredinom avgusta ove godine kompanija “Leoni” je obeležila 100 godina od osnivanja i rada i tada je najavljeno da se traži lokacija za otvaranje četvrte fabrike u Srbiji. 

 

Autor:  Ljubiša Mitić
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00

Popularni popusti

Error: No articles to display