četvrtak, 12. oktobar 2017.  12:07h
Pročitano 720 puta

Na današnji dan Prokuplje oslobođeno u Velikom ratu

Povodom 12. oktobra dana oslobođenja Prokuplja u Prvom svetskom ratu na centralnom gradskom trgu položeni su venci i odata počast ispred spomenika palim borcima u ratu od 1912.-1918. godine i narodnog ustanka od 1917.godine.

Obeležavanje Dana oslobođenja Pokuplja u Velikom ratu Obeležavanje Dana oslobođenja Pokuplja u Velikom ratu ljubiša mitić

Vence su položili predstavnici Udruženja potomaka ratnika od 1912. do 1918.godine, Topličkog upravnog okruga, Udruženja ratnih veterana, predstavnici lokalne samouprave i drugih boračkih organizacija.

Na današnji dan pre tačno 99. godina jedinice Prve srpske armije pod komandom vojvode Petra Bojovića oslobodile su naš grad. Sa srpskom vojskom, rame uz rame u oslobođenju Prokuplja učestvovali su i delovi francuske konjičke brigade pod komandom generala Šarla Tranijea  Puk se pročuo i junaštvom zadivio skoro sve savezničke vojske i njihove vojskovođe tako da je dobio naziv “Gvozdeni puk” – rečeno je na obeležavanju ovog značajnog datuma.

Uz podsećanje da je Drugi pešadijski puk prvog poziva “Knjaz Mihajlo” isticao hrabrošću, čvrstinom i visokim borbenim moralom u oslobodilačkim ratovima od 1912. do 1918.godine, naglašeno je da je u ovom puku bilo najviše nosilaca Karađorđeve zvezde sa mačevima, najvišeg odlikovanja Srbije i brojnih najviših savezničkih odlikovanja.

Prokuplje polaganje venaca foto ljm

I pored činjenice da je najveći broj vojnika Gvozdenog puka poreklom iz Topličkog okruga, tek pre nekoliko godina je u selu Igrište kod Kuršumlije podignut za sada jedini spomenik ovoj elitnoj jedinici.

Tokom prošle godine pokrenuta je inicijativa da se napravi Spomen park i spomenik i u Prokuplju, prihvaćeno je idejno rešenje, određena lokacija kod železničke stanice odakle su naši preci krenuli u odbranu otadžbine i mnogi se nisu vratili, ali do danas još uvek nisu počeli radovi na realizaciji.

Ima najava da će sve biti završeno do sledeće godine, kada će se obeležiti stogodišnjica oslobođenja Prokuplja u Prvom svetskom ratu.

 

Autor:  LJ. M.
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00

Popularni popusti

Error: No articles to display

Najnoviji oglasi

  • 1
  • 2
8
21. septembar
0din.
6
21. septembar
00din.
11
19. septembar
0din.
13
16. septembar
00din.
8
12. septembar
0din.
19
12. septembar
0din.