ponedeljak, 9. oktobar 2017.  08:55h
Pročitano 2892 puta

Najstariji Prokupčanin proslavio 101 rođendan

Najstariji Prokupčanin i jedini živi logoraš u Topličkom okrugu Stojan Stojanović, u krugu rodbine, prijatelja i komšija, proslavio je svoj 101 rođendan.

Stojan Stojanović proslavio 101 rođendan Stojan Stojanović proslavio 101 rođendan privata arhiva

Uz rođendansku pesmu, tortu i poklone, Stojanović po drugi put gasi trocifren broj svećica na torti.

Uprkos života u bedi i siromaštvu i strahotama zarobljeništva koje je preživeo u mladosti, Stojan se ne retko može sresti na najpoznatijem prokupačkom šetalištu “Hisar” gde sa prijateljima prepričava detalje svog bogatog životnog iskustva.stojan stojanovic 1

I sam naglašava da nema recepta za dug život, ipak ističe da je umerenost u svemu ono čega se pridržavao tokom života.

U svemu, a posebno u jelu i piću čovek treba biti umeren. Osim toga, uvek se treba družiti, ali nastojte da se družite sa veselim osobama koje pričaju vesele stvari - objasnio je Stojan jednostavnu tajnu svog života.

U godinama koje bi svako poželeo, najstariji Prokupčanin je i dalje prilično vitalan, dobro čuje, hoda a od terapije pije samo lekove za srce.

Ja sam srećan čovek, jer osim što sam evo dočekao 101 rođendan, još uvek me u porodici, ali i prijatelji poštuju, zapitkuju i žele da čuju detalje iz mog života, naročito one iz mladosti u vreme rata i mog zarobljeništva – tvrdi Stojan.

Prisećajući se svoje mladosti, pamti da je kao podoficir vojske Kraljevine Jugoslavije uhapšen kod Niša 1941. godine, odakle je deportovan najpre za Bugarsku a zatim u logoru 17.B., tri kilometara udaljenom od grada Krems u Austriji.Tu je dočekao i oslobođenje, kada su 9. maja 1945. godine logor oslobodili Amerikanci.

Prokuplje stojanovic sa porodicom

Nakon toga, Stojan se vraća u Srbiju, ali kako niko u tadašnjoj vlasti nije želeo da mu izda dozvolu da nije „neprijatelj naroda“, nije mogao da se zaposli u vojsci, ali je posao dobio u Katastar u Prokuplju, gde je radio do penzije.

Autor:  Ljubiša Mitić
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00