četvrtak, 5. oktobar 2017.  14:46h
Pročitano 698 puta

U Igrištu obeležena godišnjica Gvozdenog puka

U selu Igrište kod Kuršumlije gde se tokom Prvog svetskog rata 17 meštana dobrovoljno prijavilo u jedinicu Drugog pešadijskog puka “Knjaz Mihailo” i gde je za sada podignut jedini spomenik u Toplici, obeležena je 105-a godišnjica od formiranja ove najodlikovanije jedinice, poznatije kao Gvozdeni puk.

Predsednik Skupštine udruženja Gvozdeni puk iz Igrišta Radosav Petrović naglasio je da su od 17 boraca iz ovog sela, njih 14 dali svoje živote za slobodu Srbije.

Naredne godine, kada se bude obeležavala stogodišnjica od završetka Velikog rata, u selu će biti otvorenea spomen soba  gde će biti izložene fotografije i dokumenta o šestogodišnjem borbenom putu pripadnika Gvozdenog puka – rekao je Petrović.

Tokom ceremonije obeležavanja istaknuto je da su pripadnici Gvozdenog puka učestvovali u tri rata, dva balkanska i Prvom svetskom ratu.

Nakon opšte mobilizacije, koja je sprovedena 3.oktobra 1912.godine u Prokuplju, u stroju se našlo 4.744 mladića starosti od 21 do 31 godine. Tri petine sastava Drugog pešadijskog puka činili su Topličani i Kosaničani, a po jednu petinu Jablaničani i Zaplanci – rečeno je tokom svečanosti.

Istoričari podsećaju da su nakon samo 20 dana vojnici puka učestvovali u poznatoj Kumanovskoj bici, te da je najvišim srpskim odlikovanjem, ordenom Karađorđeve zvezde sa mačevima odlikovano 255 oficira, podoficira i vojnika.igriste gp1

Zastava Gvozdenog puka je bila najodlikovanija zastava srpske vojske i nikada nije pala u ruke neprijatelja.

Vence na spomenik položili su predstavnici Vojske Srbije, Udruženja Gvozdeni puk iz Igrišta, Opštine Kuršumlija i boračkih organizacija iz Toplice.

Autor:  LJ. M.
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00