sreda, 4. oktobar 2017.  12:03h
Pročitano 6009 puta

Posle 50 godina: U Prokuplju zabranjeno polaganje vozačkog ispita

Od pre četiri dana sve auto škole u Topličkom okrugu dobile su dopis koji je stigao iz Ministarstva unutrašnjih poslova  a u kome se do daljneg obustavlja polaganje završnog ispita za kandidate koji žele da dobiju vozačku dozvolu čime su preko 400 kandidata koji su prošli obuku i položili teorijski test ostali na milost i nemilost jer ne mogu da izađu na vožnju.

Oni se samim tim i dodatno izlažu trošku jer preti da im istekne važnost testa, lekarskog uverenja, poznvanja prve pomoći i ostale dokumentacije koju moraju imati tokom polaganja.

Samim tim što im je onemogućeno da izvedu kompletnu obuku do dobijanja vozačke dozvole, mnoge škole su u panici i preti im zatvaranje iako su predhodnih godina dosta para uložili kako bi poslovanje uskladili sa zakonom.

Sve uslove koje je država tražila od nas, mi smo ispunili i a većina je podigla i kredite kako bi obezbedila sve to. Kada je lokalna samouprava trebala nešto da uradi, nastao je problem. Ovo je sramota ne samo za grad, već i čitav Toplički okrug jer je Prokuplje bilo jedino mesto gde se  polagao vozački za kandidate i  iz ostalih opština Kuršumlije, Blaca i Žitorađe – kaže Zoran Simić, vlasnik Auto škole “Tomo” iz Kuršumlije.

On najavljuje da će u koliko lokalna samouprava problem ne reši u najskorijem roku, vlasnici svih osam auto škola koje su registrovane u Topličkom okrugu, započeti štrajk.

4

Podseća da je ovo prvi put da se nakon pedeset godina vožnja ne može polagati u Prokuplju, te da je neko morao da reši taj problem kako bi predupredio ovo što se desilo.

Vlasnici auto škola tvrde da sve i da se danas krene u rešavanje problema, to neće moći da se završi u narednih nekoliko meseci a kako dolazi zima realno neće moći pre proleća.

Kako ćemo mi da radimo, da isplaćujemo plate, da plaćamo dažbine državi pa i toj lokalnoj samoupravi ako nam nije omogućeno da radimo? Šta da kažemo kandidatima koji su prošli kompletnu obuku i stigli do završnog ispita, odnosno vožnje? Koliko da čekaju, čemu da se nadaju? Siromaštvo je na sve strane i umesto da pomognemo ljudima i smanjimo troškove, dodatno im otežavamo – dodaju vlasnici auto škola.

Saznajemo da je elaborate koji je jedna privatna Agencija uradila, predat lokalnoj samoupravi još sredinom godine, kako bi oni odradili određene nedostatke oko horizontalne i vertikalne signalizacije, osposobili još jedan semafor i time obezbedili uslove, ali i povećali bezbednost u gradu.2

Međutim, do danas je sve to ostalo mrtvo slovo na papiru.

Predsednik opštine Simonović upoznat, Paunović u Sloveniji

Predsednik opštine Prokuplje Aleksandar Simonović kaže da je upoznat sa problemom te da su sredstva za ovu namenu opredeljena poslednjim rebalansom budžeta, ali nas je uputio na njegovog zamenika i predsednika Saveta za bezbednost saobraćaja Opštine Prokuplje Miroljuba Paunovića.

Paunović je bio nedostupan na telefon, a kako saznajemo nalazi se na “službenom putu” u Sloveniji.3

Inače, poslednja sednica Saveta za bezbednost saobraćaja održana je u drugoj polovini avgusta, gde je između ostalog rečeno da su iz opštinskog budžeta za rad Saveta predviđena sredstva u iznosu od 9, 2 miliona dinara.

Vozačke ispite kandidati iz sve četiri opštine polažu u Prokuplju. Zbog toga je na sednici odlučeno da se pristupi donošenju neophodnih planskih dokumenata, kako bi se polaganje ispita nastavilo u Prokuplju - rekao je tada Paunović uz konstataciju da će se dokumenta i njihova implementacija uraditi u planiranom roku.

Od tada, ništa se nije uradilo na rešavanju problema koji je sada eskalirao.

Autor:  Ljubiša Mitić
Ocenite ovaj članak:
(6 glasova)

Komentari  

+10 #11 Buduci vozac 04-10-2017 15:44
Bice ono sto je trebalo odavno da se desi. Nesposobne budale treba da odu iz naseg grada i da Prokuplje kao grad uzme stvar u svoje ruke. Idite jer ste ovaj grad toliko unistili da ce nam trebati godine da ga popravimo. Sramota, bruka, dno dna
Odgovori
+6 #12 Nema leka apoteka 04-10-2017 17:24
Da pitamo poslanika da polazemo na Vracaru ili u Mitrovici on tamo ima jake veze
Odgovori
+2 #13 dikic 04-10-2017 18:14
ljudi ja jos malo i krecem za Austriju kad se vratim imamo sastanak u bunker...skidamo sve semafore iz grada
Odgovori
+3 #14 mesanci 04-10-2017 21:42
Bili crveni, pa zuti, medjutim ovakvi jos nisu bili.
Crveni+Zuti+Radikali=nazadnjaci
najgori do sada
Odgovori
+2 #15 Zake 04-10-2017 21:43
gde ja sada da polazem kod LAZU ili kod BADZU
Odgovori
+2 #16 smer,biba,sima 04-10-2017 21:44
Svi nasi kandidati da predju na bicikle, em zdravlje, em ekoloski. A porez cemo da platimo po vojnika
Odgovori
+4 #17 Moma 04-10-2017 22:53
Polupismeni i neki polusvet vodi nas grad. Dokle smo mi dosli. Najgore sto je Prokuplje imalo ikada. Vidimo i vidi se svuda oko nas. A kako i ne bi kad nama u Prokuplju zivot uredjuju oni koji ne zive ovde sa nama. Sta reci. Propast.
Odgovori
+3 #18 Zlatica 05-10-2017 00:00
Starlete. Samo one opstaju u ovom sistemu. Trudili se nasi bunkerasi. Naucili zanat. I sad samo ljuljaj. Ko sisa narod. Ne treba nam semofori. Put. Vozacke dozvole. Potrebne su nam "lepe" vecnice, nepismeni rukovodioci. Najbitnije je da niko ne zna da radi svoj posao. Tu lezi njihov uspeh. Ko sisa stoku? Ta stoka ih je glasala. Sada posto ne mogu da voze, mogu da se jasu. :-x :-x :-x :-x :-x :-x
Odgovori
0 #19 veljko 06-10-2017 23:34
:cry:
Odgovori

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00

Popularni popusti

Error: No articles to display