sreda, 27. septembar 2017.  15:13h
Pročitano 6119 puta

Pre otpuštanja, pod lupom zapošljavanje

Nakon usvajanja odluke o maksimalnom broju zaposlenih u sistemu lokalne samouprave opštine Prokuplje, najveći pritisak pri otpuštanju radnika na neodređeno imaće Turističko sportska organizacija, koja trenutno ima 82 a mora da u narednih mesec dana otpusti 12 radnika.

Sportska hala u Prokuplju gde je smeštena TSO Sportska hala u Prokuplju gde je smeštena TSO ljubiša mitić

Ono što TSO razlikuje od drugih javnih ustanova i preduzeća u gradu je što kako saznajemo, imaju samo jednog radnika koji će se dobrovoljno prijaviti da uz otpremninu dobije otkaz, a da će ostali zaposleni dobiti otkaz na osnovu donetih kriterijuma.

Predsednik reprezentativnog Nezavisnog sindikata radnika ove organizacije Vanja Stojanović naglašava da u saradnji sa poslodavcem definiše kriterijume po kojima će se radnici otpuštati, ali da je prilikom pregleda dokumentacije naišao i na niz nepravilnosti prilikom zapošljavanja u predhodnom periodu.vanja stojanovic predsednik sindikata

Zato je kompletnu dokumentaciju prosledio nadležnom Ministarstvu za lokalnu samoupravu, predsedniku opštine Prokuplje a zatražiće i da Upravna inspekcija iz Kruševca proveri njegove navode u kojima smatra da je lokalni a samim tim i budžet Republike Srbije oštećen za najmanje 20 miliona dinara.

Da nismo imali primanja novih radnika od stupanja na snagu Uredbe o zabrani zapošljavanja, TSO sada ne bi imao višak radnika – komentariše Stojanović.

On podseća da je u decembru 2013. godine, kada je zabrana važila TSO zaposlila troje radnika u stalni radni odnos.

Priliko ovog prijema ne postoji saglasnost nadležnih institucija po zakonu, već samo saglasnost predsednika opštine Prokuplje i to kao Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mesta. Uz to Pravilnik je potpisan i zaveden 13.12. 2013., odnosno sedam dana nakon što su radnici 06.12. dobili posao – tvrdi Stojanović.1

On smatra da je i tokom 2015. godine prekršen Zakon o zabrani zapošljavanja jer su tada primljena devet radnika na neodređeno vreme.

Pod izgovorom da je reč o preuzimanju iz Turističke organizacije opštine Prokuplje koja je tada ugašena, primljeni su radnici bez ikakvog sporazuma o preuzimanju ili odluke Skupštine opštine Prokuplje. Jedina odluka koja postoji u tom periodu, je Odluka o ukidanju Turističke organizacije u kojoj se nedvosmisleno kaže da zaposlenima u Turističkoj organizaciji prestaje radni odnos danom prestanka rada poslodavca, te da su upućeni na biro rada. Kako su oni nakon toga primljeni, to će morati da utvrdi nadležna inspekcija – iznosi Stojanović dokumentovane činjenice do kojih je došao.

IMG 20170926 145406

Da ovo nisu usamljeni slučajevi navodi i 2016. godinu kada je jedan radnik Narodnog muzeja Toplice nakon sistematizacije u toj ustanovi proglašen za tehnološki višak, a odmah potom zaposlen na neodređeno u Turističko sportsku organizaciju.

On naglašava da nema ništa protiv radnika koji su u tom periodu dobili posao, ali da se moraju ispitati i utvrditi sve okolnosti pre nego što bilo koji radnik dobije otkaz. 

Direktor Turističko sportske organizacije u Prokuplju Bratislav Lukić nema komentar na iznete činjenice.

Neka se time pozabave nadležne institucije i donesu odluku, onda ću moći da komentarišem – kratko je rekao Lukić. 

Na određeno i Javne radove "zbog povećanog obima posla"

Stojanović tvrdi da u Turističko sportskoj organizaciji u Prokuplju i pored činjenice da u narednih mesec dana treba da otpuste 12 stalno zaposlenih radnika, trenutno imaja osam radnika na određeno vreme i čak 49 putem Javnih radova. Svi oni su kako kaže primljeni na osnovu “povećanog obima posla”.

Autor:  Ljubiša Mitić
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Komentari  

+3 #21 TRAVOLTA 30-09-2017 23:22
NE DIRAJTE DOKTORA PRAVA, NEDAM DA NIKO UPIRE PRSTOM U NJEGA, ON NISTA NIJE KRIV, ON JE SAMO ZAVRSIO TRANGE FRANGE FAKULTET, ON JE SAMO MESETARIO U TSO, ON JE SAMO BIO MECIC, ON JE SAMO TU NA ODREDJENO, ON SE SAMO NA ZVANICNOM DOKUMENTU FIRME POTPISUJE POD LAZNOM TITULOM, ON SAMO NE ZNA GDE BIJE GLAVOM, ON SAMO NE ZNA NISTA, ON SAMO RUSI MEDJULJUDSKE ODNOSE U FIRMI, I OPET VAM KAZEM DA NIJE NISTA KRIV I NE DIRAJTE GA !!!
Odgovori
+1 #22 ANTIMECE 30-09-2017 23:32
GDE SU NASI NOVCI, GDE JE JE NASE GORIVO, AJDE MECICI PEVAJTE NEMOJTE DA STITITE bivseg direktora, IAKO STE POD NJIM LEPO ZIVELI, GOSPODSKI, BOGATO, SIROKO... AJDE, PEVAJTE BRE... IZIVLJAVALI STE SE NAD OSTALIM RADNICIMA, ALI ZNAJTE DA STE UPRAVO VI 12 VELICANSTVENIH !!!
Odgovori

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00