nedelja, 20. avgust 2017.  13:41h
Pročitano 1059 puta

Malinari protestovali zbog niske otkupne cene

Nezadovoljni niskom otkupnom cenom od oko 140 dinara, nekoliko desetina malinara sa područja kuršumlijske opštine okupilo se danas u centru tog grada kako bi izrazili nezadovoljstvo i izneli zahteve u kojima traže da cena bude na nivou prošlogodišnje, od oko 220 dinara za kilogram.

Malinari u Kursumliji Malinari u Kursumliji foto: privatna arhiva

Najavljuju i dalja okupljanja, a kako kažu, formiraće i štrajkački odbor koji će njihove zahteve uputiti Vladi Srbije.

Ove godine rod je duplo manji, a cena je skoro duplo niža od prošlogodišnje. Poslednjih desetak godina cena maline na svetskom tržištu nije pala ni cent, tako da objašnjenje da se otkup formira na osnovu ponude i tražnje nije tačna. Ako je prošlogodišnja cena bila oko 220 dinara, ne vidim razlog zašto nije i ove. Očigledno da je neko rešio da debelo zaradi na našoj muci i znoju – kaže malinar Dragan Lazić, jedan od učesnika protesta.

On ističe da od maline svi dobro žive, od otkupljivača, hladnjačara, do trgovinskih lanaca, a samo proizvođači iz godine u godinu trpe gubitke.

Malinari tvrde da neće odustati od protesta, da žele, kako navode, tačno da znaju ko ih krade i da će u dogovoru sa malinarima iz Arilja i ostalih gradova Srbije koordinisati zajedničke akcije i aktivnosti kako bi ostvarili cilj i prodali ovogodišnju malinu po koliko - toliko isplativijoj ceni.

Autor:  LJ. M.
Ocenite ovaj članak:
(0 glasova)
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00

Popularni popusti

Error: No articles to display