utorak, 15. avgust 2017.  08:16h
Pročitano 1244 puta

Nakon proširenja mreže, pola sela ostalo bez vode

Iako je sredinom prošle godine urađena rekonstrukcija i kako je rečeno proširenje vodovodne mreže u Žitnom Potoku, meštani tvrde da je u stvari od tada više od pola sela ostalo bez vode, a da je na dobitku oko devedesetak romskih domaćinstava koje je priključeno na novu vodovodnu mrežu.

Selo Žitni Potok Selo Žitni Potok foto: privatna arhiva

Proširenje vodovoda u prokupačkom selu Žitni Potok u dužini od 1.000 metara je sredinom 2016. godine delom finansirano i parama OEBS sa 4,6 dok je Opština Prokuplje za ovaj projekat izdvojila 6,5 miliona dinara.

"Izgrađen je rezervoar sa dve komore od po 60 kubika što je dovoljno za uredno snabdevanje" tvrdili su prilikom otvaranja nove mreže u JKP „Hammeum“ koje je zaduženo za vodosnabdevanje u opštini Prokuplje.

2

Međutim, većina žitelja naglašava da oni od tada nemaju vodu ili da do česme stiže u kasnim večernjim satima.

Od kada je puštena u rad nova vodovodna mreža, samo stanovnici romskog dela naselja imaju uredno snabdevanje vodom, dok su žitelji ostatka sela ostali bez vode. Bez kopanja novog izvora iz postojećeg rezervoara voda je preusmerena ka romskom naselju pa sada veći deo sela nema vodu – kaže Milena Mladenović iz Žitnog Potoka.

Ona podseća da su stari vodovod izgradili žitelji Žitnog Potoka još šezdesetih godina i da su sami i bez ičije finansijske pomoći kopali kanale za vodovodnu mrežu a da do prošle godine nisu imali problema sa vodom.

Niko ovde nema ništa protiv Roma jer svi živimo zajedno i moraju se i njima stvoriti uslovi, ali se postavlja pitanje da li je ovo što je urađeno pravo rešenje. Time što su njima priključili, nas su ostavili bez vode – naglašava Milena Mladenović.

I ostali žitelji se slažu sa činjenicom da su problemi sa vodom počeli od momenta kada je puštena u rad nova vodovodna mreža koja je bar prema zvaničnim podacima plaćena blizu 100.000 evra.

bun1

Navijamo satove i budimo se iza ponoći da bi mogli da natočimo koju kap vode u kantama i flašama kako bi sutradan imali za korišćenje. Ovde mahom žive stariji ljudi, pa je u toliko i veći problem bez vode, a mnogi ponovo koriste stare bunare – tvrde žitelji.

Tako je najavljivano poboljšanje u snabdevanju zdravom pijaćom vodom celog sela u stvari dovelo da veći deo od oko 400 domaćinstava, bude najčešće bez vode koju su ranije imali u izobilju.

Direktor JKP Hammeum Predrag Jovićević tvrdi da je upoznat sa problemom ali da trenutnog rešenja nema.Jovicevic

On naglašava da su se meštani pre početka radova složili da se koristi stari izvor i da je JKP Hammeum sve to tehnički odradila, uredila rezervoare i izvor a nakon toga i proširila vodovodnu mrežu ka delu gde uglavnom žive Romi.

Zbog velike suše, naročito u letnjem periodu na žalost deo sela ostaje bez vode. To je problem koji sam nasledio, upoznat sam sa tim i tražimo rešenje u vidu kopanja novog izvora koji će obezbediti dodatne količine vode – prokomentarisao je direktor Jovićević.

On ističe da je to jedino i realno rešenje kojim će se u narednom periodu kada se odradi, rešiti snabdevanje vodom u Žitnom Potoku.

Autor:  Ljubiša Mitić
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00

Popularni popusti

Error: No articles to display