ponedeljak, 19. jun 2017.  12:41h
Pročitano 4046 puta

Počela berba, ratari nezadovoljni cenom ali beru svoje višnjare

Na teritoriji prokupačke opštine, na površini od oko 2.000 hektara počela je berba višanja po otkupnoj ceni od 70 dinara za kilogram.

Manji rod ali je kvalitet bolji Manji rod ali je kvalitet bolji foto: arhiva

Iako se radi o ceni koja je duplo veća od prošlogodišnje, ratari nisu zadovoljni jer su prinosi i do 50 odsto smanjeni zbog mraza koji je sredinom aprila zahvatio Toplički kraj.

Zbog manjeg roda, poljoprivrednici tvrde da je sada kvalitet mnogo bolji te da je njihova očekivana cena bila oko 100 dinara.

Sa ovom cenom većina neće moći da podmiri ni najosnovnije troškove proizvodnje i svog rada. Uz sve nedaće koje su nas zadesile predhodnih godina sa konstantno niskom cenom otkupa, bolesti žilogriz koja nam je prepolovila zasade, ove smo imali mraz koji je takođe naneo veliku štetu voćarima – kaže Mirko Todorović iz sela Babin Potok, gde su počeli da se beru prvi višnjari u Toplici. 

Osim troškova obrade i zaštite voća koje su do sada imali, poseban izdatak za ratare je i cena berača, koji ove godine uzimaju oko 20 dinara za kilogram, pa dnevno mogu da zarade i do tri do četiri hiljade dinara.

Ucenjuju nas svi, od otkupljivača do berača. Tako je godinama i već smo navikli da se na našem znoju i muci drugi bogate – kaže jedan od poljoprivrednika.

Inače, za razliku od višanja čiji je rod umanjen za 30 do 50 odsto, rod šljive koja je druga najrasprostranjenija kultura u Toplici je potpuno uništen, a šteta je od 90 do 100 odsto.

I dok proizvođači iako nezadovoljni cenom uveliko beru svoje višnjare, lokalna samouprava organizuje manifestaciju “Dani višnje i Toplički sabor višnjara”, koja će se održati 30 juna, kao i 1. i 2 jula u Prokuplju i Velikoj Plani.

U okviru ove manifestacije predviđena su stručna predavanja na temu proizvodnje i zaštite višnje, Sajam proizvoda od višnje, meda i etno proizvoda, izložba poljoprivrednih mašina i alata namenjenih voćarskoj proizvodnji I dr.

Tokom manifestacije predviđen je i koncer Danke Stoiljković i orkestra prokupačkog Doma kulture koji će biti održan u Velikoj Plani.

 

                                                                          

 

 

Autor:  LJ. M.
Ocenite ovaj članak:
(0 glasova)
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00

Popularni popusti

Error: No articles to display