ponedeljak, 22. maj 2017.  15:07h
Pročitano 2805 puta

Mraz obrao višnju, počele pripreme za sabor

U senci ovogodišnjeg slabog roda, odnosno aprilskog mraza koji je prepolovio prinose višnje u Topličkom kraju, 30. juna, odnosno 1. i 2. jula u Prokuplju i Maloj Plani održaće se privredno kulturne manifestacije “Dani višnje” i “12. Toplički sabor višnjara”.

Visnja je jedna od najzastupljenijih kultura u Toplici Visnja je jedna od najzastupljenijih kultura u Toplici foto: arhiva lj.m.

Osim prezentacije proizvoda od višnje, na ovogodišnjim manifestacijama predsaviće se proizvođači poljoprivrednih mašina i opreme, etno proizvoda i domaće radinosti.

Planirano je i održavanje stručnih predavanja posvećeno novim standardima i tehnologijama u proizvodnji višnje i bogat kulturno-umetnički program.

Bez obzira na trenutnu situaciju, koja zbog vremenskih prilika nije išla na ruke proizvođačima voća, tradicionalne manifestacije posvećene višnji biće organizovane krajem juna i početkom jula. Kao što je poznato, štete od mraza smanjiće rod višnje od 30 do 50, a drugog voća posebno šljive i do 90 odsto – rekao je zamenik predsednika opštine Prokuplje Miroljub Paunović.

Prema nezvaničnim podacima, procena je da se devizni priliv od prodaje višnje godišnje kreće i do 20 milona evra.

Autor:  LJ. M.
Ocenite ovaj članak:
(0 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00

Popularni popusti

Error: No articles to display