sreda, 18. maj 2016.  14:32h
Pročitano 1720 puta

"Žilogriz" i dalje brine voćare

Kako bi pokušali da ukažu i pomognu rešavanju problema bolesti “žilogriz” u voćarstvu, Poljoprivredno stručna služba u Prokuplju organizovala je predavanje na temu  “Mere u cilju sprečavanja širenja i suzbijanja žilogriza i šiljokrilca”. 

Veliko interesovanje za predavanje o bolesti zvanoj "žilogriz" Veliko interesovanje za predavanje o bolesti zvanoj "žilogriz"

Na skupu koji je izazvao veliku pažnju poljoprivrednika okolnih sela prokupačke opštine kojima je voćarstvo osnovna poljoprivredna delatnosti, moglo se čuti sve o problemu zvanom “žilogriz” koji je prema proceni stručnjaka smanjio površine pod voćem za skoro 30 odsto, dok se površine zaražene ovom štetočinom procenjuju na oko 25 odsto. 

Direktor PSS Aleksandar Radulović u svom izlaganju je naglasio da štetočina zvana žilogriz nanosi velike štete voćarima koštičavog voća, a naročito proizvođačima višanja i šljive.

Bez aktivnog delovanja svih nadležnih institucija iz oblasti poljoprivrede nije moguće iskoreniti ovu štetočinu – prokomentarisao je Radulović i naglasio da savetodavci u narednom periodu planiraju da u sve četiri opštine Topličkog okruga održe 50 predavanja o štetnosti delovanja žilogriza i šiljokrilca.

Inače, kako je rečeno na ovom skupu, izuzetno visoke temperature koje su bile prisutne prethodnih godina, zapuštenost i korov u voćnjacima, neadekvatna primena agrotehničkih i zaštitnih mera i neadekvatan sadni materijal najveći su uzročnici pojave žilogriza. 

Zaključak je da u rešavanju ovog problema treba uključiti naučne, obrazovne i druge institucije iz oblasti poljoprivrede i zaštite bilja, kao i samo Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine.  

Ono što dodatno zabrinjava je činjenica da u Srbiji nije registrovan ni jedan preparat za zaštitu od žilogriza.

 

Autor:  LJ. M.
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00

Popularni popusti

Error: No articles to display